TikTok-ope Jan Nyberg: Monella nuorella on kohtaamisen kaipuu

5.1.2022
Uutiset
mies seisoo sillalla talojen edessä

Moni nuori avautuu TikTok-vaikuttaja ja opettaja Jan Nybergille huolistaan ja hän tukee mahdollisuuksien mukaan. Seuraajia on kuitenkin lähes 120 000, joten Nyberg kannustaa nuoria hakemaan apua esimerkiksi Apuu-chatista.

Yläkoulun musiikin opettaja Jan Nyberg (TikTok-nimeltään @jannyberg) meni mukaan TikTokiin kolmisen vuotta sitten ja hänellä onkin nyt lähes 120 000 seuraajaa somekanavassa, joka on monelle aikuiselle kovin vieras. Vaikuttajana hän on tehnyt yhteistyötä Apuu-chatin kanssa, jotta nuoret löytäisivät auttavaan chattiin.

Koulunkäynti, stressi ja arkiset huolet ovat usein niitä, joista Nybergiltä kysytään TikTokissa. Nyberg toteaa, että moni nuori haluaa ennen kaikkea tulla nähdyksi.

”Usein riittää jo, että tulee huomioiduksi. Kohtaamiset arjessa ovat pandemian myötä vähentyneet ja monella nuorella on kohtaamisten kaipuu. On tärkeää, että jokainen tulee kohdatuksi ja kuulluksi”, Nyberg toteaa.

Kannustaa vanhempia mukaan TikTokiin

Nyberg lähti mukaan TikTokiin, koska hän kokee, että on tärkeää olla mukana turvallisena aikuisena nuorten omilla kanavilla. Hän kannustaa muita aikuisia luomaan oman tilin myös sellaisiin somepalveluihin, joita he eivät itse käytä niin paljon, jotta olisivat paremmin kartalla siitä, mitä nuoret tekevät.

koontikuva kolmesta kuvakaappauksesta
Jan Nyberg tekee videoita TikTokiin koulumaailmasta. Hän on myös mainostanut SOS-Lapsikylän Apuu-chattia ja ohjaa lapsia ja nuoria palveluun tarvittaessa.

”Huomaan, että nuorilla on matalampi kynnys kertoa minulle mitä TikTokissa ja muualla tapahtuu, koska puhun samaa kieltä. On vaikeampaa kertoa asiasta sellaiselle, jolle somealustat ja niiden toimintamallit eivät ole niin tuttuja.”

Nyberg saa esimerkiksi nopeasti tietää eri haasteista, jotka kiertävät TikTokissa, ja pystyy sitten niistä kertomaan ja ehkäpä myös varoittamaan kanavallaan.

Apuu-chat antaa kanavan auttaa

Moni nuori ottaa yhteyttä Nybergiin ja kertoo huolistaan.

”Joskus on helpompi jutella tuntemattomalle. Jotkut rohkaistuvat sen jälkeen ottamaan yhteyttä omaan lähipiiriin. On tärkeä päästä jollekin purkamaan. Apuu-chat ja muut auttamisen kanavat ovat tosi tärkeitä meille, jotka tekevät somea, koska ne antavat meille kanavan auttaa. Välillä olemme muuten aika avuttomia vakavampien ongelmien edessä.”

Monet nuoret ovat nyt peloissaan ja ahdistuneita, koska epävarmuus, jossa joudumme nyt pandemian varjossa elämään vaikuttaa kaikkien elämään.

”Se, että eletään arjessa, johon ei voi vaikuttaa, herättää pelkoa ja ahdistusta.”

Kuvat: Sanna Karlsson ja kuvakooste @jannyberg- kanavalta TikTokista