Nuorisolääkäri Silja Kosola SOScastissa: Jokainen nuori on tulevaisuuden toivo

21.12.2021
SOScast
Kaksai naista podcast-studiossa

Nuorisolääkäri ja tutkija Silja Kosola peräänkuuluttaa aikuisilta ja yhteiskunnalta enemmän ymmärrystä nuoria kohtaan. Kati Palsasen vieraana SOScastissa Kosola toteaa, että vaikuttaa siltä, että edes moni nuorten kanssa toimiva ei ymmärrä miten valtava myllerrys teini-ikäisen aivoissa ja kehossa on käynnissä.

”Meidän aikuisten pitää pysyä aikuisina. Meidän aivomme ovat jo kehittyneet. Meidän tulisi välillä vetää syvää henkeä ja muista se, että jokaiselle nuorelle jokainen kohtaaminen on tärkeä. Jokainen aikuinen voi olla se, joka saa kelkan käännettyä, kun nuoren aivoissa jyskyttää se yksi kysymys koko ajan. Se kysymys on, että kelpaanko?”

Silja Kososen haluaisi, että jokaista nuorta oikeasti nähtäisiin ja kuunneltaisiin ja yritettäisiin nähdä mitä on taustalla, vaikka nuori käyttäytyisi haastavasti ja kiroilisi koko ajan.

”Hukatut mahdollisuudet ovat todellakin traagisia, Miten meidän hyvinvointiyhteiskunnassamme voi käydä niin, että sitten kun 17-vuotias ei tupsahdakaan kouluun niin levitellään käsiä ja mietitään että mitä ihmettä? Vaikka vuosien aikana on kymmeniä yhteydenottoja samasta lapsesta.”

Sekä Kosola että Kati Palsanen puhuvat myös sen puolesta, että nuoria osallistetaan nykyistä enemmän, oli sitten kyse nuorisotutkimuksen suunnittelemisvaiheesta tai lastensuojelun palvelukokonaisuuksista.