Hylätty pikkupoika löytää uuden kodin

17.12.2021
Tarinoita maailmalta

Mayu hylättiin kadulle vastasyntyneenä. Etiopian SOS-lapsikyläjärjestön kautta hänelle löytyi rakastava sijaisperhe ja kauan lasta toivonut pariskunta sai kaipaamansa lapsen.

Vastasyntynyt pikkupoika oli jätetty peittoon käärittynä Jimman kaupungin kaduille Etiopiassa. Hän oli kylmissään, ilman vaatteita ja nimeä. Vauva oli vain muutaman päivän ikäinen ja ypöyksin. Vanhemmat katulapset kuulivat hänen itkunsa ja ilmoittivat siitä poliisille. Kylmä, nälkäinen ja märkä vauva pelastettiin ja vietiin lastenkotiin.

Viisitoista päivää myöhemmin tuolla hylätyllä pienellä pojalla oli nimi, koti ja vanhemmat, jotka olivat pitkään halunneet saada toisen lapsen. Hänen nimensä on Mayu* ja nyt hän on kuusivuotias. Tämä on yksi niistä harvoista tarinoista, jolla on onnellinen loppu.

Etiopian hallinnon tietojen mukaan naimattomat äidit hylkäävät Jimman kaupungissa kaksi tai kolme lasta joka päivä. Pikkulapsia hylätään muun muassa yleisiin vessoihin, roskalavoille ja tienvarsille. Vain ne onnekkaat, jotka pelastetaan ajoissa, selviävät.

Tämän sosiaalisen kriisin pysäyttämiseksi Jimman SOS-lapsikylä lisää tietoisuutta ongelmasta säännöllisesti yhteisötapaamisissa yhdessä naisten, lasten ja nuorten asioista vastaavan sosiaalitoimen kanssa. Tapaamisissa
pyritään lisäksi etsimään jatkuvasti uusia sijaisvanhempia hylätyille lapsille.

Birke ja Chane

Birke ja hänen miehensä Chane olivat yrittäneet saada toista lasta pitkään, mutta he eivät olleet onnistuneet. Heidän esikoisensa oli jo 17-vuotias, kun Birke kuuli yhdessä yhteisötapaamisista sijaisvanhemmuuden mahdollisuudesta. Kotona Birke keskusteli asiasta miehensä kanssa ja he tulivat yhdessä siihen tulokseen, että sijaisvanhemmuus oli kuin luotu heille.

He ottivat nopeasti seuraavan askeleen ja ilmoittivat kiinnostuksestaan sosiaalitoimelle. Asianmukaisen arvioinnin, paperitöiden ja sijaisvanhemmuusvalmennuksen jälkeen pari tapasi Mayun ja toi hänet kotiin.

– Olin aivan järkyttynyt, että niin ihana lapsi oli voitu jättää kadulle. Olen todella iloinen mahdollisuudesta saada kasvattaa hänet ja olla osa hänen elämäänsä, Birke kyynelehtii.

Hylättynä kadulta löytyneestä Mayusta on kasvanut reipas poika sijaisvanhempiensa hoivissa.

Osalla SOS-lapsikyläjärjestön alaisuudessa toimivista sijaisvanhemmista on resursseja hoitaa perheeseen sijoitetun lapsen kulut. Lisätukea tarvitsevat sijaisvanhemmat, kuten Birke ja Chane, saavat varoja kattamaan lapsen ruokaan, terveydenhuoltoon, psykososiaaliseen tukeen, vaatetukseen ja koulutukseen liittyviä kuluja.

Sijaisvanhemmat saavat rahallisen tuen lisäksi apua lasten kasvatukseen liittyviin haasteisiin. Sijaisvanhemmat ja lapsikylä-äidit ovat Jimmassa muodostaneet verkoston, jonka avulla järjestömme lapsikylä-äidit pystyvät kukin mentoroimaan 2–5 lapsikylän ulkopuolella elävää sijaisperhettä. Verkoston kautta sijaisvanhemmat saavat tärkeää vertaistukea ja voivat jakaa kokemuksiaan lastenhoidosta ja arjesta.

Mayu on tuonut Birken ja Chanen perheeseen paljon iloa.

– Esimerkiksi mieheni työskenteli aiemmin kaukana kotoa, mutta nyt Mayun tultua perheeseemme hän on siirtynyt töihin Jimman kaupunkiin lähemmäs kotia.

– Isän ja pojan välinen yhteys on aivan uskomaton! Ja minäkin löysin uuden työn Jimman sairaalasta, jossa hoidan hylättyjä lapsia, Birke hymyilee.

Olemme kiitollisia
tilaisuudesta
muuttaa lapsen elämä.

Mayu on nyt toista vuotta lastentarhassa ja elää onnellisena sijaisperheessä. Hän tykkää piirtää kuvia, leikkiä leluilla ja korjata elektroniikkaa. Pariskunta puhuu Mayun adoptiosta sekä perheen kasvattamisesta vielä toisella sijoitetulla lapsella.

Mayu on innokas tekemään tehtäviä Birke-äitinsä opastuksella.

– Olemme kiitollisia tilaisuudesta muuttaa lapsen elämä ja antaa hänelle
mahdollisuus valoisaan tulevaisuuteen, mutta on järkyttävää tietää, että niin monet lapset tarvitsevat kotia, Birke sanoo.

– Vaimoni ja minä olemme olleet onnekkaita, että vanhempamme ovat antaneet meille hyvän alun elämään. Sen hyvän alun haluamme nyt jakaa eteenpäin avun tarpeessa olevalle lapselle, Chane lisää. ˜

*Lapsen nimi muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.


SOS-Kummit auttavat lapsia ympäri maailman

  • SOS-Kummimme mahdollistavat lapsikylässä tai lapsikylän ulkopuolella toimivissa sijaisperheissä asuville lapsille mm. kodin, perheen ja koulutuksen. Ennen kaikkea kummimme mahdollistavat lapsille onnellisen lapsuuden ja eväät hyvään elämään.
  • SOS-lapsikyliä on yli 550 ympäri maailman.
  • SOS-lapsikylämme tarjosivat kodin 37 600 lapselle ympäri maailman vuonna 2020.
  • Lapsikylien ulkopuolella toimivissa sijaisperheissämme kasvoi 5 800 lasta.
  • Kummiksi voit ryhtyä tällä sivulla.

Teksti: suomennettu kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön tekstin pohjalta Kuvat: Dumessa Abeba

Juttu on julkaistu alun perin Kuulumisia 2/2021 -lehdessä.