Vertaistuki auttaa elämän solmukohdissa

1.12.2021
Tarinoita Suomesta

– Pomppaan aina ilosta, kun huomaan, että puhelimeen on tullut viesti. Teen tätä työtä sydämellä, kertoo Sanna, joka toimii SOS-Lapsikylän Ylitse MentorApp -sovelluksessa vertaismentorina.

– Ehkä se on luonteessa, tämä auttamisen into. Haluan jakaa omia kokemuksia ja olla tukena niille, jotka kokevat samanlaisia juttuja, joita olen itse aikoinani käynyt läpi, kertoo Sanna, joka on toiminut mentorina jo
Ylitse MentorApp -sovelluksen lanseeraamisesta, eli vuodesta 2016, lähtien. Hän oli myös kehittämässä sovellusta, jossa vertaismentorit tarjoavat keskusteluapua elämän vaikeissa kohdissa kenelle tahansa.

Sanna on otettu huostaan alle kouluikäisenä. Sittemmin hän on ollut nuori äiti, jonka puolisolla oli päihdeongelma.

– Tiedän, millaista on nostaa kytkintä ja lähteä lapsen kanssa ja tuntea yksinäisyyttä. Selvisin siitä, vaikka vaikeaa oli, kun ei ollut tukiverkostoa. Monilla on samanlaisia ongelmia ja pystyn heitä auttamaan. Välillä viestejä tulee paljon, välillä vähemmän. Tuntuu siltä, että nukkumaan mennessä ihmiset kelaavat omia tuntemuksiaan ja silloin tulee enemmän
yhteydenottoja. Konkreettisia neuvoja vaikkapa Kelan tukien hakemisesta kysytään myös päiväsaikaan.

Haluan olla tukena niille, jotka kokevat samanlaisia juttuja, joita olen itse
aikoinani käynyt läpi.

Sanna

Pisimmät mentorointisuhteet kestävät kuukausia, toisten kanssa vaihdetaan vain muutama viesti. Mentorointi on vapaaehtoistoiminnan muoto, johon voi sitoutua pidemmäksi aikaa, koska omaa aktiivisuuttaan
voi säädellä.

– Kun osaa auttaa, rohkaista ja neuvoa, tulee onnistumisen ilo. Olen ylpeä siitä, että saan olla mentorina ja olen ollut mukana kehittämässä tätä sovellusta, joka on auttanut monia, Sanna toteaa.

Matalan kynnyksen apua

Ylitse MentorApp -sovellukseen kirjautuvalta kysytään, mistä aihepiireistä hän haluaisi mentorilla olevan kokemusta. Näitä voivat olla esimerkiksi ahdistus, arjessa jaksaminen, erotilanteet tai henkinen väkivalta. Sovellus
etsii näiden kriteerien pohjalta käyttäjälle sopivan mentorin.

– Mietimme aikoinaan SOS-Lapsikylässä, mikä auttaisi sijaishuollosta itsenäistyviä nuoria parhaiten. Monilla oli elämänhallintaan ja esimerkiksi vanhemmuuteen liittyviä ongelmia. Nuoret toivoivat sovellusta, jota voisi käyttää ajasta ja paikasta riippumatta. Keskusteluja kaivattiin nimenomaan saman kokeneen ihmisen kanssa, kertoo SOS-Lapsikylän asiantuntija Eppu Saarela.

Pian kävi selväksi, että sovellus voisi auttaa muitakin kuin sijaishuollosta itsenäistyviä nuoria ja yhteistyökumppaneiksi tulivat A-klinikkasäätiö, Auta Lasta ry, Nyyti ry ja Mielenterveysomaisten keskusliitto Finfami ry.

– Toivon, että Ylitse MentorApp luo tukipalveluiden vallankumouksen, jossa
kansalaisyhteiskunta voi auttaa selviytymään ongelmista. Suurimmalla osalla sovellusta käyttävistä on normaaleja elämän ongelmia, joissa kokemusasiantuntijat voivat auttaa. Ylitse MentorAppin kautta apua on saatavissa helposti, ilmaiseksi ja anonyymisti, Saarela toteaa.

Ylitse MentorAppilla on nyt yli 2 000 rekisteröityä käyttäjää ja aktiivisia käyttäjiä on kuukaudessa noin 300. Mentoreita on ollut kuutisenkymmentä ja nyt aktiivisina on 45 mentoria.

Kaikesta voi selvitä

Mentorina toimiva Katja eli levottoman ja turvattoman lapsuuden.

– Lapsuudenkodissani käytettiin runsaasti alkoholia ja minut huostaanotettiin 14-vuotiaana. Elin koulukodissa, kuljin huonoissa porukoissa, käytin päihteitä, tein itse ja minulle tehtiin pahoja asioita. Kaikesta voi kuitenkin selvitä ja olen onnistunut saamaan itselleni
hyvän ja tasapainoisen aikuisuuden. Halusin lähteä mukaan tukemaan tämän päivän nuoria, jotka kipuilevat samojen asioiden kanssa,
Katja kertoo.

Haluan näyttää tämän päivän nuorille, että omilla valinnoilla pystyy
vaikuttamaan omaan elämään.

Katja

Hän on toiminut mentorina nyt puolisentoista vuotta. Suurin osa yhteyttä ottaneista on ollut aikuisuuden kynnyksellä tai nuoria aikuisia.

– Haluan näyttää tämän päivän nuorille, että omilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan omaan elämään. Koko elämä ei ole tässä ja nyt, vaikka nuorena onkin vankina olosuhteissa, joissa elää. Monet keskustelut ovat olleet syvällisiä ja minusta tuntuu, että olen pystynyt auttamaan. Olemme kirjoitelleet asioista, joissa itsellänikin oli aikoinaan haasteita. Tarvittaessa olen myös suositellut terapiaa tai vertaisryhmiä.

Katja järjestää joka päivälle aikaa vastata viesteihin. On kätevää, että niihin voi vastata missä ja milloin tahansa – sovellus on myös mentorille kätevä ja helppo käyttää.

– Olen tehnyt paljon töitä oman itseni kanssa, jotta olen selviytynyt. Mentorina toimiminen vahvistaa sitä tunnetta, etten todellakaan ollut nuorena niin huono ja vääränlainen. Saa auttaa tavalla tai toisella – siitä
tulee itsellekin hyvä olo.


Ylitse MentorApp -sovellus on ladattavissa App Storesta ja Google Playsta.

Teksti: Pirkko Soininen

Juttu on alun perin julkaistu Kuulumisia 2/2021 -lehdessä.