Fazer tarjoilee ruokaelämyksiä SOS-Lapsikylän vapaaehtoisille

11.11.2021
Uutiset
Kolme naista ja yksi mies laittavat yhdessä lohivoileipiä

Kuhina käy Vantaan Fazerilan opetuskeittiössä, kun Kokkikouluun osallistuvat SOS-Lapsikylän vapaaehtoiset ovat saaneet tehtävänsä ja alkavat pestä, pilkkoa ja sekoitella ruoka-aineksia. Syksyn aikana SOS-Lapsikylän vapaaehtoiset, aktiiviset nuoret ja kävijäperheet ovat kaikki saaneet omilla vuoroillaan loihtia maukkaan kolmen lajin illallisen ammattikokkien opastuksella.

Punasipulit sihisevät kattilassa etikkaliemessään Irmeli Sahlbergin valvovan katseen alla. Valmisteilla on lisuke pääruoan hampurilaisille. Kolmentoista muun vapaaehtoisen varamummun ja -vaarin tavoin Irmeli on tullut iltapäiväksi Vantaan Fazerilaan Kokkikouluun ammattikokin opastukseen.

”Tämä on ihana bonus, en koskaan ajatellut, että meitä vapaaehtoisiakin hemmoteltaisiin tällä tavalla”, Sahlberg sanoo ja hämmentää sipuleita.

Iltapäivän osallistujat toimivat viikoittain SOS-Lapsikylän Mummun ja vaarin tuvan vapaehtoisina varamummuina ja -vaareina. Siellä he leikittävät lapsia ja laittavat ruokaa antaen vanhemmille mahdollisuuden hetken rauhaan ja vertaistukeen. ”Omat lapsenlapset alkavat jo olla isoja, joten on ihana olla pienten kanssa ja pitää heitä sylissä. Ilo on molemminpuolista, kun lapsi tulee vastaan ja iloisena huutaa Immu!” Suvelan tuvassa aikaansa viettävä Irmeli kuvaa vapaaehtoistoiminnan hienoja puolia.

Ryhmänhallintataidot kunnossa

Fazerin vierailukeskuksen kokilla Jussi Ikävalkolla on täysi työ vastata kysymyksiin kalan leikkaamisesta, roskien viemisestä ja jälkiruokavaahdon paksuudesta. Rauhallisesti hän selvittää kaikki pulmat ja muistuttaa osanottajia siitä, että aina veistä käsitellessä täytyy olla turvahanska kädessä.

Nainen laittaa lohta voileipään
Vapaaehtoiset varamummut ja -vaarit Fazerin Kokkikoulussa.

Jälkiruokapisteessä varavaari Antti Viitasaari pursottaa makeaa vaahtoa kulhoihin samalla kun toinen varavaari Markku Heikkilä ja SOS-Lapsikylän projektityöntekijä Jonna Kutvonen levittävät keksejä ja karkkeja vaiheittain trifle-jälkiruokaan.

Karakallion ja Myyrmäen tuvilla vaikuttava Antti kertoo, että parasta vapaaehtoistoiminnassa on, kun saa iloita pienistä lapsista ja myös löytää uusia asioita itsestään.

”Ihanaa kun saa vaan nauttia yhdessäolosta lasten kanssa, vaikka tietääkin että arki ei aina ole niin helppoa.”

Iloinen puheensorina täyttää huoneen, kun illallispöydässä nautitaan herkullisista kalaleivistä, hampurilaisista ja triflestä. Yksi varavaari onkin heti tämän innoittamana suunnittelemassa burgerikestejä tuvalle.

Fazer tarjoaa ruokaelämyksiä

SOS-Lapsikylän yritysyhteistyökumppani Fazer tarjoaa Kokkikouluja ei vain varamummuille ja -vaareille, vaan myös muille SOS-Lapsikylän ryhmille. Kokkaamassa ovat olleet niin SOS-Kehittäjänuorten aktiivit kuin Mummun ja vaarin tuvan kävijäperheet.

”Fazer on perinteisesti kantanut vastuuta paikallisyhteisön hyvinvoinnista”, kertoo Fazerin kumppanuusohjelmista vastaava viestintäjohtaja Liisa Eerola.

”SOS-Lapsikylän kumppanuudella haluamme tukea järjestön toimintaa turvallisen perheympäristön luomisessa lapsille ja nuorille.” 

Kulhoja, joissa jälkiruokaa
Herkulliseen trifle-jälkiruokaa saa mahtumaan paljon herkkuja.

Eerola toteaa, että ruokaelämykset ovat Fazerin ydinosaamista ja ruokaelämyksiin kuuluu olennaisesti ruuan valmistaminen ja nauttiminen yhdessä – ja Kokkikoulussa tämä kaikki yhdistyy.

”Tuomme ihmisten hetkiin iloa, hyvinvointia ja rakkautta. Se tulee todeksi muun muassa yhteistyössämme SOS-Lapsikylän kanssa. Uskomme vahvasti, että perhe on tärkeä voimavara yksilön kasvussa tasapainoiseksi aikuiseksi.”

Fazer myös mahdollisti SOS-Kehittäjänuorten syystapaamisen tarjoamalla tilat nuorten työskentelylle, Kokkikoulun ja esittelykierroksen lisäksi. Yli kaksikymmentä nuorta osallistui viikonloppuun.

”Tulen isona tänne töihin”

Lasten ja vanhempien ryhmässä reseptejä on muunneltu helpompaan suuntaan, mutta kaikki saavat kuitenkin osallistua ruoanlaittoon. Tämän Kokkikoulun ryhmän osallistujat ovat niitä perheitä, jotka käyvät Mummun ja vaarin tuvilla Espoossa ja Vantaalle.

Tässäkin ryhmässä ketsuppi valmistetaan ihan alusta alkaen ja 11-vuotias Milja varmistaa, ettei se pala pohjaan.

Nainen, tyttö ja kokki kattilan ympärillä
11-vuotiaalla Miljalla oli varmat otteet ketsuppia keittäessä. Kuva: Annemi Usva-Vänttinen

10-vuotias Aleksei ihastuu Fazerilaan niin kovasti, että hän suunnittelee tulevansa isona taloon töihin.

”Voisin tehdä vaikka jotain tietokonehommia, mutta ehkä siinä saisi välillä napsia vähän karkkeja liukuhihnalta?”

Jälkiruokakulhot täyttyvät ääriään myöten karkeista, kekseistä ja makeasta vaahdosta, ja Rocky road-herkkua varten pitää sulattaa lisää suklaata. Lapset ottavat Fazerilasta kaiken ilon irti!

Teksti ja kuvat: Sanna Karlsson