Mummun ja vaarin tuvat avaavat ovensa uusilla paikkakunnilla

25.10.2021
Uutiset
Vanhempi nainen lukee kirjaa tytölle, jolla on satumaski päässä

Lokakuussa Mummun ja vaarin tupa -toiminta laajenee myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Nyt tupatoimintaan voi osallistua myös Kaarinassa ja Kuopiossa.

Mummun ja vaarin tuvalla tapaavat lapsiperheet ja vapaaehtoiset varamummut ja -vaarit. Viikoittaisen tapaamisen aikana syödään yhdessä ja touhutaan lasten kanssa. Nyt tupatoimintaa on luvassa myös Kaarinassa ja Kuopiossa joka viikko.

”Olemme todella iloisia, että meillä on mahdollisuus järjestää Mummun ja vaarin tupia myös Kaarinassa ja Kuopiossa. Nämä kohtaamiset eri sukupolvien kesken arjessa lisäävät kaikkien hyvinvointia, samalla kun lisäävät myös vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä eri ikäisten ihmisten kesken omassa lähiyhteisössä”, sanoo projektipäällikkö Piritta Minkkinen.

Kuopion Mummun ja vaarin tupa toimii tämän syksyn pop up -tupana kauppakeskus Matkuksen toisen kerroksen Mielitilassa.  Kaarinassa tupa toimii Sateenkaari Koton opetuskoti Mustikassa.

Mummun ja vaarin tuvalle lapset tulevat aina vanhempiensa kanssa, ja menossa mukana on SOS-Lapsikylän työntekijä. Tuvalle ovat tervetulleita kaikki lähialueen lapsiperheet.

Varaisovanhemmilla tärkeä rooli monelle perheelle

Uusia varamummuja ja -vaareja otetaan mielellään mukaan toimintaan. Vapaaehtoisten varaisovanhempien rooli on merkittävä, sillä kaikilla perheillä ei ole isovanhempia arjen tukiverkostona tai nämä asuvat kaukana. Usein erityisesti maahanmuuttajaperheet ovat vailla kontakteja ikääntyneeseen väestöön.

Vanhemmille tupa tarjoaa hengähdyshetken arjesta. Tupa mahdollistaa sukupolvien kohtaamisen lisäksi vertaisuuden kokemuksia ikääntyneiden, vanhempien ja lasten kesken. Tupa on oiva paikka vuorovaikutukselle, kohtaamiselle ja toisista oppimiselle.

Ongelmien ehkäisyä ja mielenterveyden edistämistä

Lähellä – sukupolvet toistensa tukena -hanke on Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskuksen (STEA) rahoittama 3,5-vuotinen hanke (2018–2021), jonka tavoitteena on vaikuttaa positiivisen mielenterveyden edistämiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn ikääntyneiden ja lapsiperheiden parissa.

Jo aikaisemmin toimintansa aloittaneet tuvat sijaitsevat Espoossa Espoon keskuksessa ja Karakalliossa sekä Vantaalla Koivukylässä, Hakunilassa ja Myyrmäellä.

Kaarinan tupa toimii torstaisin kello 16–19 Sateenkaari Koton opetuskoti Mustikassa osoitteessa Pehtorinkatu 2 F 29, 2 krs.

Kuopion tupa löytyy Matkus Shopping Centerin toisen kerroksen Mielitilasta, 2 krs keskiviikkoisin kello 17–19. Osoite on Matkuksentie 60.

Tarkemmat tiedot ajankohdista ja toiminnasta Facebook-sivulta tai Instagramista: @lahellahanke