Laukaten kohti unelmia

1.9.2021
Tarinoita Suomesta
Valmentaja hevosen ja tytön kanssa

Ratsastus on monen lapsen unelmaharrastus, mutta valitettavan monella perheellä ei ole varaa sen kustannuksiin. SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuki mahdollistaa ratsastuksen myös taloudellisesti haastavassa tilanteessa olevien perheiden lapsille Partioaitan Ympäristöbonuksen avulla. Yksi harrastustuen saajista on tavoitteellisesti ratsastusta treenaava Emilia Ranta. 

Emilia päätyi hevosen selkään äitinsä kannustamana, sillä äiti Maria Ranta on ratsastanut myös itse. 

”Vein Emilian ensin talutusratsastukseen, josta seurasi ratsastuskoulu, tavoitteellinen treenaaminen ja kilpaileminen ponilla”, Maria kertoo. 

Marian mukaan ratsastus tuo arkeen rutiineja ja järjestelmällisyyttä. Välillä perheen arki on kiireistä, kun koulusta ajetaan suoraan tallille. Läksyt Emilia tekee joko autossa matkalla tallille tai tallin jälkeen. 

Ratsastus ja hevosen hoito opettavat lapselle vastuunkantoa.  

”Olen toki mukana ja tuen Emiliaa, mutta Emilia harjaa ja laittaa poninsa itse kuntoon. Eläimien kanssa toimiminen opettaa tunteiden hallintaa, kun vastoinkäymisiä kohdatessaan suuttumusta ei voi purkaa poniin”, Maria pohtii. 

Ratsastus on myös auttanut Emiliaa olemaan kiitollinen pienistäkin asioista. 

”On mahtavaa nähdä lapsen ilo, kun kotona pitkään treenattu asia menee kisoissa nappiin”, Maria kertoo hymyillen. 

Unelmissa ratsastuskentät ja kilparadat 

Emilian itsensä mukaan ratsastuksessa on parasta monipuolisuus. Hän pitää niin kenttä-, este- kuin kouluratsastuksestakin. Myös maastossa ratsastaminen on mukavaa, koska siellä saa tehdä monenlaisia asioita, kuten hypätä maastoesteitä. 

”Tykkään kun saan ratsastaa tavoitteellisesti, kilpailla ja treenata. Unelmani on tulla hyväksi kenttäratsastajaksi, ja jatkaa kilpailemista. Hevosten hoitaminen ja niiden kanssa oleminen on myös mukavaa”, Emilia kertoo. 

Emilian valmentaja Johanna Mikkola on valmentanut häntä heinäkuusta 2020 lähtien, ja valmennusta on haastatteluhetkellä takana lähes vuosi.  

”Emilia on tosi motivoitunut ratsastaja ja tekee aina kaiken, mitä häntä ohjeistetaan tekemään. Hänellä on ollut hieman keskittymisvaikeuksia, ja ratsastus onkin hyvä laji juuri keskittymisen harjoitteluun, sillä hevosen tai ponin selässä on pakko keskittyä”, valmentaja Johanna kertoo. 

Maastoratsastuksen etuna on Johannan mukaan se, että yhdessä hevosen kanssa pääsee lähellä luontoa ja eläimiä. 

”Epätasaisella alustalla liikkuminen hevosen kanssa vahvistaa kehon motoriikan hallintaa. Maastossa ihminen on ihan eri tavalla yhtä hevosen kanssa, kuin vaikkapa kentällä”, hän selvittää. 

Ratsastus opettaa muiden huomioimista 

Valmentaja Johannan mukaan ratsastusharrastus sopii lähes kaikille. Tärkeintä on innokkuus ja kiinnostus lajiin.

”Toki auttaa, ettei hirveästi pelkää hevosia, sillä eläimet aistivat pelon. Arkakin voi kuitenkin pärjätä lajissa, kun oppii huomaamaan, että hevosten kanssa on turvallista olla”, Johanna sanoo. 

Ratsastus kehittää kuntoa, ja hevosen selässä kehittyvät etenkin kehonhallinta ja keskivartalon lihakset. Lapset oppivat ratsastaessaan noudattamaan ohjeita ja toimimaan ryhmässä. 

”Ennen oman hevosen hankintaa ratsastusta harjoitellaan yhdessä ryhmänä. Ryhmässä pitää oppia ottamaan muut huomioon, sillä toisia päin ei saa ratsastaa. Lisäksi harjoittelemme noudattamaan liikennesääntöjä. Hevosten kanssa oleminen opettaa tietenkin myös vuorovaikutusta eläinten kanssa”, Johanna kertoo. 

”Olemme kiitollisia tuesta” 

Tavoitteellinen ratsastaminen ei ole harrastuksista halvin: hevosten ylläpito maksaa, ja lisäksi kehittymiseen tarvitaan valmennusta.  

”Emilialle olisi tosi iso isku, jos hän ei voisi ratsastaa. Kun olimme kuukauden ilman treeniponia, hän makoili tuskissaan sohvalla ja valitti, kun ei ole mitään tekemistä”, äiti nauraa, ja jatkaa: 

”Emilia on saanut tukea sekä lähipiiristä että ulkopuolisilta ja olemme hyvin kiitollisia tuesta, joka mahdollistaa hänelle näin tavoitteellisen treenaamisen.”

Valmentaja Johanna lisää, että hevosiin hurahtaneet voivat myös päästä ratsastamaan tekemällä töitä tallilla. 

”Monet hevosten omistajat tai kilparatsastajat antavat mielellään työntekoa vastaan ratsastaa omalla hevosellaan”, hän vinkkaa. 

Teksti: Matleena Merta 


Partioaitan tuella ulkona ja luonnossa harrastamaan

Partioaitan Ympäristöbonus on tapa tukea hankkeita, joissa edistetään luonnossa liikkumista tai luonnonsuojelua. Partioaitan kanta-asiakkaiden, 365-klubilaisten, ostoista tilitetään vuosittain yksi prosentti Ympäristöbonukseen. Klubilaiset saavat itse äänestää, kenelle tuki kohdistetaan. 

Yksi vuoden 2020 Ympäristöbonuksen saajista on SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuki. Ratsastus on monen lapsen unelmaharrastus, mutta valitettavan monilla perheillä ei ole varaa sen kustannuksiin. Ympäristöbonuksen ja Unelmista totta -harrastustuen ansiosta lapset pääsevät nauttimaan maastoratsastuksesta, jossa kehittyvät niin ratsastustaidot kuin lasten suhde luontoon.