Lasten kanssa työskentelevä Rukkanen: ”Koira-avusteinen työ on työtä siinä lastenkodin arjessa”

7.4.2021
Lastensuojelun tekijät
musta villakoira katsoo kameraan ja makaa valkoisella matolla.

Kuka olet?

Olen Taika ”Rukkanen” kääpiövillakoira ja olen syntynyt 9.2.2013. Olen siis 8 vuotta vanha ja omistaja kutsuu minua mummoksi. Minä olen kyllä sitä mieltä itse, että olen elämäni parhaassa kunnossa ja nuorekas tyyppi.  Olen tehnyt lastensuojelutöitä puolet elämästäni ja voisi sanoa, että olen konkari näissä hommissa.

Tein omistajani kanssa vuonna 2015 Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa koira-avusteinen työ sosiaali- ja terveysalalla koulutuskokonaisuuden ja saimme sieltä hyvät valmiudet tehdä töitä lasten kanssa. Minut on myös soveltuvuustestattu Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n kautta työhön sopivaksi. Olemme tehneet omistajani kanssa töitä yhdessä noin 4 vuotta lastenkodissa Helsingissä. 

Mikä on tehtäväsi SOS-Lapsikylässä?

Olen työkoirana erityislastenkoti Rauhassa Espoossa. Ilahdutan lapsia arjessa ja samalla myös työkavereita. Tehtäväni on aktivoida, rauhoittaa, opettaa yhteistyötaitoja, miten asioita jaetaan jonkun toisen kanssa, eläimen hoitoa ja käsittelyä. Mitä nyt satumme arjessa keksimään työryhmän kanssa, mikä auttaisi lapsia ja toisi mahdollisimman paljon iloa ja hyötyä.

Työni on työtä siinä lastenkodin arjessa. Ulkoillaan yhdessä, välillä tarvitaan rauhoittumista ja koiran silittely auttaa siinä. Välillä on vaikeaa nousta sängystä ja silloin koiran kuin koiran iloinen pusuttelu saa vähän virkeyttä mieleen.

Olen töissä mukana 2-3 päivänä viikossa, riippuen vähän talon tilanteesta ja omasta jaksamisestani. Työvuorosta riippuen minulla on omia hommia. Aamuvuorossa parasta on pusuherätys, jonka toivon pääseväni tekemään mahdollisimman monelle lapselle. Sitten mahdollisia koulusaattoja esim. bussipysäkille tai koululle saakka, iltapäivällä vastaan menemistä, ulkoilua, yhdessä syömistä (todella tärkeää), läksyjen tekemistä. Yövuorossa minä vartioin, että kaikki saavat nukkua rauhassa, ja jos joku haluaa, voin mennä nukkumaan viereen. Maltan minä vähän nukkuakin omassa pedissäni toimistossa.

musta villakoira vaaleapunahaalarisen lapsen sylissä. TAlvi
*Kuvan lapsi ei liity palveluihimme

Mikä on työssäsi parasta?

Ihmiset, ehdottomasti ihmiset, etenkin lapset ja toisena herkut mitä töissä saan. Se, kun tiedän aamulla, että pääsen mukaan töihin, niin olen heti täynnä intoa. Ja kun ajellaan Matinkylään puolen tunnin työmatka, niin viimeistään käännyttäessä liikenneympyrästä kohti Matinkylää alan jo vinkumaan innostuksesta. Minulla on hyvä muisti kivoista jutuista. 

Lisäksi pääsen ulkoilemaan paljon, saan tutustua alueeseen ja sen koiriin. 

Mistä pidät?

Lapsista sekä naapurin Pepistä ja Ässästä.

Naapurin Peppi ja Ässä ovat koiria ja heidän kanssaan minä leikin ja ulkoilen.

Kesällä pidän omasta uima-altaastani parvekkeella. Uiminen ei ole minun juttu, mutta läträäminen viileässä vedessä on helteellä parasta. Etenkin jos ei tarvitse yksin läträtä, vaan on seuraa. Onneksi Työpaikkani lähelläkin on hieno ranta helteitä varten.

Mikä on taikavoimasi?

Taikavoimani on se, että olen aina iloinen ja haluan moikata ihmisiä ja koiria ja touhuta sata lasissa. Saan myös usein hymyn ihmisten huulille, vaikka heillä olisikin huono päivä.