Korona-ajan pitkittyminen näkyy lasten kasvavana ahdistuksena SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa

5.2.2021
Tiedotteet

Ahdistus on tällä hetkellä 7–12-vuotiaiden lasten yleisin syy ottaa yhteyttä SOS-Lapsikylän Apuu-chattiin. Turvattomille alakoululaisille tarkoitetun Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen sanoo, että Apuu-chatissa näkyvät selvästi pitkittyneen korona-ajan vaikutukset, jotka ovat nyt kärjistyneet.

”Korona-aika on muuttanut lasten elämää monessa suhteessa. Se kuuluu Apuu-chatissa epämääräisenä ahdistuksena ja itsetuhoisena puheena. Myöskään kotiväkivallan kasvu ei voi olla vaikuttamatta lapsiin. Ahdistus kertoo siitä, että lasten elämässä on paljon painolastia”, sanoo Virtanen.

Alkuvuonna useita lastensuojelu- ja rikosilmoituksia

Alkuvuonna 2021 Apuu-chatin kautta on tehty jo 10 lastensuojelu- tai rikosilmoitusta. Ilmoituksissa korostuvat perheväkivaltatilanteet ja lapsen oma itsetuhoinen käytös. Virtasen mukaan ilmoituksia tehtäisiin enemmänkin, mutta kaikki lapset eivät aina anna yhteystietojaan niitä varten.

”Apuu-chat perustuu siihen, että lapset voivat ottaa yhteyttä ja saada apua anonyymisti.”

Lapsi voi olla yhteydessä Apuu-chattiin, kun hänellä on huolia ja murheita, turvattomuutta, pelkoa tai hätää. Apuu-chatissa luotettava lastensuojeluun perehtynyt päivystäjä juttelee lapsen kanssa, tekee yhdessä suunnitelman tilanteen helpottamiseksi ja auttaa löytämään tarvittaessa myös muuta apua. Apuu-chattiin on otettu sen toiminta-aikana, eli vapun 2020 jälkeen, yhteyttä jo 14 500 kertaa.

Myös pitkät tauot lasten harrastustoiminnassa näkyvät chatin yhteydenotoissa.

”Harrastusohjaajat ovat saattaneet olla lapselle tärkeitä ja luotettavia henkilöitä, jotka ovat kulkeneet elämässä mukana jopa pidempään kuin opettajat. Koronan takia lasten elämästä on hävinnyt myös muita tärkeitä aikuisia, kuten sukulaisia, kummeja ja isovanhempia. Lasten hyvinvointia tukevat monet tärkeät ja luotettavat aikuiset, joita lapset nyt ikävöivät kovasti”, tietää Virtanen.

Jokaisella aikuisella velvollisuus kysyä kuulumisia

Virtasen mukaan nyt on tärkeää, että jokainen lapsia kohtaava aikuinen pääsisi lapsen kanssa sellaiseen puheyhteyteen, jotta lapsi voisi tuoda omia tuntojaan esille.

”Lapsen velvollisuus ei ole miettiä, kehen ottaa yhteyttä. Aikuisen pitää havainnoida lapsen vointia ja olemusta, kysellä ja olla kiinnostunut. Luokassa jäävät vähälle huomiolle valitettavasti ne hiljaiset lapset, jotka eivät pidä ääntä itsestään.”

SOS-Lapsikylän 7–12-vuotiaille lapsille tarkoitettu Apuu-chat löytyy osoitteesta apuu.fi ja se on auki vuoden jokaisena päivänä klo 9-22. Apuu-chattia pyöritetään lahjoitusvaroin. IKEA Suomi on Apuu-chatin pääyhteistyökumppani.

Lisätietoja:

Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen, etunimi.sukunimi@sos-lapsikyla.fi, p. 044 761 4131
Viestintä- ja varainhankintajohtaja Leena Poutanen, etunimi.sukunimi@sos-lapsikyla.fi, p. 040 570 8298