Koulutus voi katkaista köyhyyden kierteen

4.2.2021
Tarinoita maailmalta

23-vuotias somalialainen Aaden on erinomainen esimerkki siitä, kuinka koulutus ja uudet taidot voivat avata tien pois köyhyydestä. Aadenille tällainen taito on rakentaminen – hän opetteli tekemään ​​huonekaluja ja muita rakennuselementtejä alumiinista, jota hyödynnetään paljon uusissa rakennuksissa Somalian Berberassa, jossa Aaden asuu kuuden sisaruksensa sekä äitinsä kanssa.

Aadenin saamat tulot ovat parantaneet perheen elintasoa merkittävästi. ”Ennen nykyistä työtäni perheemme asui ahtaasti pienessä huoneessa, jossa jaoimme käymälän naapureiden kanssa. Nykyään asumme kolmen huoneen talossa, jossa meillä on myös oma käymälä. Nuoremmat sisarukseni käyvät koulua, eikä riittävä ruoansaanti aiheuta meille enää huolta” kertoo Aaden, vanhin perheen seitsemästä lapsesta.

Näköalattomuus ja nuorisotyöttömyys voivat johtaa nuorten syrjäytymiseen

Vain kolme vuotta sitten Aadenin ja tämän perheen tilanne oli hyvin erilainen. Somaliassa nuorisotyöttömyys on yksi maailman korkeimmista (noin 60%) ja nuorilla on vain vähän vaihtoehtoja. Toimettomuus toisen asteen koulutuksen päätyttyä ajoi Aadenin epätoivon partaalle. Hän halusi enemmän elämältään, mutta perheellä ei ollut varaa lähettää häntä yliopistoon.

“Harkitsin huumeisiin sekaantumista ja paikalliseen jengiin liittymistä toimeentuloa saadakseni ja tukeakseni äitiäni, jolla oli vaikeuksia elättää perhettämme. Näin useat ikäiseni nuoret tekevät, kun muuta ei ole tarjolla”, Aaden sanoo. 

Köyhyys on yleisimpiä syitä perheiden hajoamisen taustalla

Aaden menetti isänsä yllättäen 12-vuotiaana ja samalla katosi myös iso osa perheen toimeentulosta. Berberan kunnallishallinnossa työskentelevä sukulainen auttoi perhettä taloudellisesti, mutta hän pystyi maksamaan koulumaksut vain Aadenille ja tämän yhdelle veljelle. Muut perheen lapset joutuivat jäämään kotiin.

Aadenin äidin oli täytettävä perheen muut perustarpeet, mutta pahojen hengitystievaivojen vuoksi hänellä oli vaikeuksia selviytyä. ”Usein äitimme ei pystynyt tarjoamaan meille kolmea päivittäistä ateriaa ja olimme aina nälkäisiä”, Aaden kertoo. Perheen äidin terveysongelmat pahenivat entisestään, kun tällä ei ollut varaa mennä lääkäriin. Lapset olivat todellisessa vaarassa menettää äitinsä hoivan. 

Kuvassa Aadenin perhe.

Koulutus mahdollisti perheelle uuden suunnan

Aadenin perhe alkoi saada tukea SOS-lapsikyläjärjestön perheiden tukemisen ohjelmasta vuonna 2017. Ohjelma auttaa luomaan perheille vahvan ja terveen kotiympäristön ja tukee siten perheiden yhdessä pysymistä. SOS-lapsikyläjärjestön tiimi koulutti Aadenia ja tämän äitiä yrittäjyyteen. Perheen äiti sai hoitoa terveysongelmiinsa ja mikroluottolainan, jonka avulla hän pystyi perustamaan puuhiiltä ja vaatteita myyvän liikkeen. Lisäksi Aadenin sisarukset palasivat kouluun.

Kaksi vuotta sitten Aaden pääsi paikalliseen Berberan teknilliseen oppilaitokseen, jossa hän opiskeli neljä kuukautta alumiinihuonekalujen suunnittelua ja valmistusta. Suoriuduttuaan erinomaisesti loppukokeissa, Aaden sai jäädä harjoitteluun teknilliseen oppikouluun. Tämän jälkeen hän jatkoi apulaisopettajana ja hiljattain hänet ylennettiin täysivaltaiseksi opettajaksi.

Koulutus luo uskoa tulevaan

”Tunnen ylpeyttä siitä, mitä olen onnistunut saavuttamaan ja että pystyn huolehtimaan perheestäni”, Aaden sanoo. ”Maksan perheellemme vesi- ja sähkölaskut. Sähkön avulla koulua käyvät sisarukset voivat opiskella myös pimeän tultua.” Perheen äiti maksaa muut kotitalouteen liittyvät kulut myymälän tuotoista.

Aaden aikoo tulevaisuudessa avata oman työpajan. Tätä varten hän tarvitsee huomattavan pääoman. ”Minulla on pankkitili, johon säästän tietyn summan joka kuukausi. Perheelleni antama tuki hidastaa tavoitteeni saavuttamista, mutta olen valmis tekemään sen uhrauksen.”

Kahden viime vuoden aikana SOS-Lapsikylän perheiden tukemisen ohjelma on tarjonnut teknistä ja ammatillista koulutusta 120 Somalian nuorelle. Vuonna 2019 perheiden tukemisen ohjelman avulla tuettiin maailmanlaajuisesti 80 200 perhettä pysymään yhdessä. Koulutus on elintärkeä keino köyhyyden kierteen katkaisemiseksi ja kestävän kehityksen tavoitteen numero 1 – ’köyhyyden poistaminen’ saavuttamiseksi. Koulutuksen avulla nuoret voivat toimia positiivisena voimana laajemman yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseksi. 

*Aadenin nimi on muutettu yksityisyyden suojan vuoksi