Käykö tukiperheissä tavallisia lapsia?

13.11.2020
SOSblogi ammattilaisille

Tukiperhe on parhaimmillaan erinomainen ennaltaehkäisevä palvelu ja lain mukaan tukiperheen hakemisen kynnys on matala.

Vuosi sitten SOS-Lapsikylä teki paljon töitä vaikuttajien avulla tukiperhepalvelun tunnettuuden lisäämiseksi, sillä tiedämme, että tukiperhettä odottavat tuhannet lapset. Blogien keskustelupalstoilla nimimerkkien takaa koettiin tarvetta kertoa, minkälaisia tukiperheissä käyvät lapset, heidän vanhempansa ja perheensä ovat. Meidän epäiltiin vääristelevän totuutta kertoessamme, että tukiperheissä käy tavallisia lapsia tavallisista perheistä.

Jäin pohtimaan asiaa. Ehkä ajattelemme tavallisuudesta hyvin eri tavalla. Meidän ajatusmaailmassamme aivan normaaliin perhe-elämään ja ihan tavalliseen lapsuuteen voi kuulua epävakaita hetkiä ja traumaattisiakin kokemuksia. Esimerkiksi läheisen kuolema, avioero, työttömyys, perheenjäsenen sairastuminen, erimielisyydet parisuhteissa, vanhemman jaksamisen heikkeneminen, yksinhuoltajuus, vähäiset tukiverkot, taloudellinen niukkuus, vesivahinko, murrosiän myrskyt, pienen lapsen rikkonaiset yöt tai oman tahdon harjoittelu eri ikävaiheissa eivät meidän tavassamme katsoa maailmaa suista lapsia ja perheitä pois tavallisuudesta.

Tuen tarvetta edellä mainitut ja monet muutkin ihmiselämään kuuluvat tilanteet voivat aiheuttaa, ja tukiperhetoiminta on erityisen loistava ja eritoten vaikuttava tuki, kun huoli on vielä poikanen ja siihen rohkeasti jo silloin tartutaan. On lapsen oikeus ja yhteiskunnan velvollisuus, että tukea on saatavilla ennaltaehkäisevästi. On myös jokaisen tukiperhetoiminnan piirissä olevan lapsen ja perheen oikeus, että emme repostele tai arvota heidän tuen tarvettaan, vaan mieluummin poistamme stigmaa ja häpeääkin, jota valitettavasti vielä moniin sosiaalipalveluihin ja tuen hakemiseen liittyy.

Usein mietin, että yksi tärkeimmistä tavoista osoittaa vanhempana rakkautta lapselleen, on toivoa hänellä olevan useampi tärkeä ja luotettava aikuinen, joka kohtaa hänet omana itsenään. Tukiperheisiimme tulevien lasten vanhemmat usein toivovat näin hakiessaan tukiperhettä lapselleen. Ja minkä upean lahjan he antavatkaan, mahdollisuuden luoda tärkeitä suhteita, elää monen aikuisen mielessä ja sitä kautta ymmärtää oma arvonsa – se kuinka tärkeitä ja ainutlaatuisen ihania he ovatkaan.

Elämäntilanteita on monenlaisia ja ihmisillä on kullakin henkilökohtaiset resurssit niitä kohdata. Tukiperhevalmennuksessa käsittelemme tukiperheessä mahdollisesti vastaan tulevia tilanteita monipuolisesti, ja tukiperheet heittäytyvät tähän kunniatehtävään koko persoonallaan ja antavat lapsille kaikkein arvokkainta resurssiaan eli aikaa.

Siksi ajattelen, että meidän tukiperheissämme käy normaalien perheiden aivan tavallisia ja tavattoman ihania lapsia.

***

Lisätietoja tukiperheeksi ryhtymisestä löydät täältä.

Kirjoittaja

Johanna Virtanen profiilikuva
ehkäisevän digityön päällikkö
044 761 4131