Katso, kuinka iso jo olen

2.11.2020
Lastensuojelussa tapahtuu
Etiopialaiset kaksoset lapsikylä-äitinsä kanssa hymyilevinä

Etiopialaiset kaksoset Naol ja Beki syntyivät kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. He olivat niin pieniä, että heidän lapsikylä-äitinsä Bizunesh pystyi pitämään heitä kämmenillään. Sisaruksista toinen, Beki-tyttö, painoi syntyessään vain 1 300 grammaa. Huoli sisarusten selviytymisestä painoi Bizuneshia koko uuden perheen alkutaipaleen ajan.

Kun sisarukset Naol ja Beki saapuvat kotiin päiväkodista, Bizunesh kaappaa heidät saman tien isoon halaukseen.Hän muistaa varsin hyvin, millaista oli, kun lapset olivat vastasyntyneitä ja mahtuivat hänen kämmenelleen.

”Pelkäsin tosissani, etteivät he selviytyisi. Varsinkin Bekin puolesta, koska hän oli niin heiveröinen”, lapsikylä-äiti Bizunesh muistelee.

Biologinen äiti kuoli synnytykseen

Lasten biologinen äiti oli kotoisin pienestä maalaiskylästä Etiopian lounasosasta. Hän kuoli melkein heti synnytyksen jälkeen. Lapset tuotiin lapsikylään muutaman päivän ikäisinä ja Bizunesh on hoitanut heitä siitä lähtien. Ennenaikaisesti syntyneinä he tarvitsivat paljon apua, huolenpitoa ja rakkautta.

”Heillä on senkin takia hyvin erityinen paikka sydämessäni”, Bizunesh sanoo.

Nyt lapsikylän kodissa vastaan tulee kaksi toimeliasta viisivuotiasta. Naol tykkää potkia jalkapalloa ystäviensä kanssa ja Beki puolestaan on innokas laulaja. Hän tykkää myös tanssia etiopialaisia kansantansseja.

Vastasyntyneet kaksoset olivat niin pieniä, että ne mahtuivat lapsikylä-äidin kämmenille.

Bizunesh uskoo vahvasti, että kaksoset selviytyivät, koska heillä oli toisensa.

”Kaikkien lapsikylään ja sijaiskotiin tulevien lasten kohdalla oman sisaruksen läsnäolo lisää merkittävästi turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta”, Bizunesh sanoo.

”Heidän ei myöskään tarvitse nyt miettiä, mitä heidän sisaruksilleen on tapahtunut tai huolehtia, ovatko he turvassa”, hän jatkaa.

Sisarussuhde kannattelee läpi elämän

SOS-lapsikyläjärjestö onnistui löytämään lasten isän heti äidin kuoltua. Hän on ollut lapsiin jatkuvassa yhteydessä, vaikkakaan hän ei pysty heistä huolehtimaan. Jos isän tilanne muuttuu parempaan, perheen yhdistäminenkin on täysin mahdollista.

Bizunesh uskoo sisarusten välisen suhteen olevan heille kannatteleva voima elämässä.

”Heidän suhteensa auttaa heitä niin monella tavalla. Se auttaa heitä käsittelemään tunteitaan ja helpottaa esimerkiksi perhesuhteiden ylläpidossa. Sisarusten väliset tunnesiteet ovat erityisen vahvoja. Ne eivät kannattele pelkästään lapsuudessa, vaan läpi koko elämän”, onnellinen lapsikylä-äiti toteaa.

Teksti: suomennettu kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön aineiston pohjalta
Kuvat: Jacob Fuhr

Katso video, jossa Naol ja Beki kertovat, mitä he puuhailivat, kun heidän koulunsa oli suljettu koronaviruksen takia.

Juttu on julkaistu Kuulumisia-lehdessä 2/2020