Jo 9 000 avunpyyntöä lasten Apuu-chattiin – Sanaa SOS-Lapsikylän ilmaisesta avusta 7–12-vuotiaille lapsille levitetään nyt Roni Bäckin ja koulujen kautta

28.10.2020
Tiedotteet
Tubettajat Roni Bäck ja Paqpa

Vakavien yhteydenottojen määrä on kasvussa SOS-Lapsikylän alakouluikäisille tarkoitetussa Apuu-chatissa. Keväällä avattuun Apuu-chattiin on tullut jo yli 9 000 avunpyyntöä lapsilta. Sanaa SOS-Lapsikylän ilmaisesta avusta 7–12-vuotiaille lapsille levitetään nyt koulujen ja Suomen kärkivaikuttajien kautta.

“Olin nuorena helppo kohde kiusaamiselle. Minua haukuttiin ja pilkattiin, koska olin ujo. Olisi ollut hienoa, jos itsellänikin olisi ollut paikka, mistä saada silloin apua“, tubettaja Roni Bäck kertoo SOS-Lapsikylän videolla, joka jaellaan tällä viikolla Suomen alakouluille.

Vakavien yhteydenottojen määrä on kasvussa SOS-Lapsikylän alakouluikäisille tarkoitetussa Apuu-chatissa. Tämä tarkoittaa, että viikoittain joku lapsi ottaa yhteyttä Apuu-chattiin asiassa, joka johtaa rikosilmoitukseen, lastensuojeluilmoitukseen tai yhteydenottoon sosiaalipäivystykseen.

”Vakavimpia tapauksia ovat perheväkivaltatapaukset, väkivaltainen kiusaaminen, akuutit itsemurhatilanteet ja vanhempien päihteidenkäyttö”, luettelee Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen.

Moni lapsi ei kuitenkaan edelleenkään tiedä, mistä hakea tai saada apua ja liian usein jäädään yksin ahdistavaan tai pelottavaan tilanteeseen. Itse lastensuojeluun yhteyden ottaminen on lapselle usein liian suuri kynnys ja reagointiajat voivat venyä liian pitkiksi.

”Viikonloppuisin, iltaisin tai lomilla lapsi voi olla yksin vastuussa itsestään, vaikkei niin tietenkään pitäisi olla. On todella tärkeää, että tällaisissa tilanteissa lapsella on keino hakea itselleen apua, jos kotoa sitä ei saa. Apuu-chat tarjoaa tällaisen paikan”, sanoo Virtanen.

Tietoa Apuu-chatista levittämässä Suomen kärkivaikuttajia

Avuksi tiedon levittämiseen tärkeästä chatista SOS-Lapsikylä on nyt pyytänyt mukaan koulut ja Suomen kärkivaikuttajat. Roni Bäck toimii yhdessä Beata Rodaksen “Paqpa” kanssa kasvoina Apuu-chat-kampanjalle.

He ovat yhdessä SOS-Lapsikylän kanssa tuottaneet videon, jossa he kertovat omista nuoruuden peloistaan ja ohjaavat avun pariin. Video jaellaan kouluihin ja someen viikolla 44. Mukana kampanjassa nähdään myös ElinaSofia, Sari Aalto, Niko Saarinen, Miika Suvanto, Jennaaws ja Äidin puheenvuoron kanavista tuttu “tubeäiti” Inari Fernández.

“Apuu-chatti on mielestäni ideana loistava: anonyyminä voi keskustella ongelmistaan lapsille tuttuun tyyliin. Kynnys hakea apua on laskettu tosi pieneksi – esimerkiksi puhelimitse ongelmien kertominen on paljon vaikeampaa kun chattailu”, Roni Bäck kuvailee.

“Minua kiusattiin koko nuoruuteni. Se  sai minut niin epävarmaksi, että jos en olisi saanut tukea läheisiltäni, niin en olisi todennäköisesti koskaan näin aikuisena uskaltanut seurata unelmiani, kuten esimerkiksi tubettajan uraa. On mahtavaa, että nykyään voi netissä puhua anonyymisti jollekin, joka kuuntelee. Siitä olisi ollut minullekin paljon apua nuoruudessani, “ Beata Rodas eli Paqpa, kiteyttää.

Apuu-chat auttaa joka päivä

Alakouluikäisille lapsille tarkoitettu, ilmainen Apuu-chat on auki joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi. Chattiin voi olla yhteydessä anonyymisti ja sieltä ohjataan tarvittaessa lisäavun pariin.

Roni Backin ja Paqpan video on katsottavissa ja vapaassa käytössä jaeltavaksi SOS-Lapsikylän YouTube-kanavalta.
 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt Apuu-chatista:

Leena Poutanen
SOS-Lapsikylän viestintä- ja varainhankintajohtaja
leena.poutanen(at)sos-lapsikyla.fi
p. 040 570 8298

Roni Bäckia ja Beata Rodasta on mahdollista haastatella aiheen tiimoilta. 

Yhteydenotot:

Inari Fernández
Ping Helsinki Matchmaker
inari@pinghelsinki.fi
p. 044 578 6445

Kuva: PING Helsinki