Tia haluaa inspiroida vähävaraisia tyttöjä jäämään kouluun

16.10.2020
Tarinoita maailmalta
Mosambikilaistyttö opettaa pienempiä lapsia liitutaulun avulla

Tia, 13, on epävirallisessa luokkahuoneessa kolmen oppilaan kanssa, ja heistä jokaisella on oppikirjat ja kynät sylissään. Tia opettaa heille matematiikkaa ja portugalia pienen, muuriin nojaavan liitutaulun avulla.

Oppilaat ovat Tian pikkusisko ja tämän kaksi kaveria, jotka käyvät toista luokkaa. He ovat kaikki kotoisin Chimoiosta, Mosambikista, missä Tia asuu äitinsä, kolmen siskonsa ja kahden veljensä kanssa. Tia on heistä kolmanneksi vanhin.

”Minusta tuntuu, että olen ihan kuin oikea opettaja, kun kirjoitan liitotaululle”, kertoo Tia. ”Unelmani on olla opettaja. Aion auttaa vähävaraisia tyttöjä oppimaan ja uskomaan unelmiinsa”, hän lisää.

Kotiopetus ainoa tapa pysyä mukana opinnoissa

Tia on itsekin vähävaraisesta perheestä. Hänen äitinsä myy vihanneksia tien varrella olevalla torilla elannon hankkimiseksi. Heidän kahden huoneen talossaan ei ole sähköä, eikä Tialla ole pääsyä esimerkiksi etäopetuksen tai television pariin. Kotiopetus on ainoa tapa pysyä mukana opinnoissa, kun koulut suljettiin maaliskuussa koronaviruspandemian johdosta.

Liitutaulu on osa koulupakettia, jonka Tia sai SOS-lapsikyläjärjestön perheiden tukemisen ohjelman kautta. Paketin tarkoitus oli auttaa häntä jatkamaan oppimista. Paketissa oli myös esimerkiksi liituja, vihkoja ja muita kotona opiskeluun tarpeellisia tarvikkeita. Tia käyttää liitutaulua yhteiseen opiskeluun sisarustensa ja ystäviensä kanssa.

Viidesluokkalaisen Tia opiskelee kolme tuntia päivässä. Muuten suurin osa hänen ajastaan menee kotitöihin: hän siivoaa kodin, lakaisee piha-alueen ja hakee vettä lähellä olevasta kaivosta. Lisäksi hän vahtii kahta pienempää siskoaan ja kaksivuotiasta veljeään heidän äitinsä poissa ollessa.

Perheen tulevaisuus riippuu äidin toimeentulosta

Tia on huolissaan siitä, tuleeko köyhyys vaikuttamaan hänen koulutukseensa ja tulevaisuuteensa.

”Selviytymisemme riippuu äitini elannosta. Tällä hetkellä hän pääsee torille myymään vain kolme kertaa viikossa. Turvavälien varmistamiseksi torimyyjät vuorottelevat päivittäin, joten nyt äidilläni on vaikeuksia ruokkia meidät kaikki, koska hänen tuottonsa ovat vähentyneet”, kertoo Tia.

”Hän säännöstelee ruokaa, jotta meillä olisi aina jotain syötävää silloinkin, kun hän ei pääse torille myymään”, Tia sanoo. ”Meillä ei ole enää varaa ostaa riisiä, kalaa tai sokeria. Aamupalaksi syömme edellisen illan tähteitä – joskus niitä ei kuitenkaan ole eli aamupalaakaan ei ole.”

Koulutus avain parempaan tulevaisuuteen

Monet haavoittavassa oloissa elävät mosambikilaistytöt joutuvat liian aikaisin naimisiin tai tulevat raskaaksi. Maassa on yksi korkeimmista lapsiavioliittoluvuista: lähes puolet tytöistä on naimisissa ennen kuin he täyttävät 18 vuotta.

Tia sanoo, että tuntee olonsa kuitenkin turvalliseksi. ”Minut on opetettu arvostamaan itseäni ja tiedän, ettei äitini naita minua liian aikaisin. Hän ei kuitenkaan pysty maksamaan kouluani peruskoulun jälkeen, ainakaan nykyisillä tuloillaan. Koulunkäynti on minulle todella tärkeää, koska se on perusta koko elämälle.”

SOS-lapsikylän avustustiimin tuella Tian äiti on hakenut valtiolta todistusta, jonka avulla vähävaraiset lapset ja nuoret voivat saada ilmaiseksi peruspalveluita, kuten terveydenhuoltoa ja koulutusta aina korkeakoulutasolle saakka.

”Aion jatkaa opintoja niin pitkälle kuin mahdollista, ja jonain päivänä olen esikuvana tytöille, jotka tulevat vähävaraisista taustoista”, Tia iloitsee.