Lasten hätä kuuluu SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa

15.10.2020
Tarinoita Suomesta

Koronapandemia on näkynyt myös lapsille tarkoitetuissa palveluissa. Monen lapsen hätä ja paha olo jäävät valitettavan usein piiloon aikuisilta. Hälyttävää on sekin, että jo pienillä lapsilla on itsetuhoisia ajatuksia. Lapset saattavat jopa ajatella, että olisi parempi, ettei heitä olisi olemassa. SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa on vastattu syyskuun 2020 alkuun mennessä lähes 4 400 yhteydenottoon.

SOS-Lapsikylän kehitysjohtaja Kati Palsanen kertoo, että vappuna avattu Apuu-chat perustettiin alun perin koronatilanteen takia, mutta matalan kynnyksen auttamisväylä on jo nyt lunastanut paikkansa.

”Kaikille lapsille koti ei ole se turvallisin paikka. Suomessa elää 70 000 lasta, jotka kärsivät vanhempiensa alkoholinkäytöstä. Näiden lasten tilannetta korona on pahentanut entisestään. Apuu-chattia tarvitaan ehdottomasti myös koronan jälkeen”, sanoo Palsanen.

Apuu-chatissa lapsi hakee apua itselleen

Palsasen mukaan Suomessa ei vielä ole riittävän lapsiystävällisiä palveluja, joilla lapsi voisi hakea itse itselleen apua. Tavallisesti aikuinen lapsen elinpiirissä näkee lapsen hädän ja ilmoittaa tilanteesta viranomaisille lapsen puolesta. Entä jos tilanne jääkin esimerkiksi koronatilanteessa piiloon?

”Koronatilanne on paljastanut järjestelmämme heikkouden ennennäkemättömällä tavalla. Kun aikuinen ahdistuu, muuttuu lapsi näkymättömäksi ja siirtää omat tarpeensa sivuun. Lapsella ei ole vastuuta hakea itselleen apua. Joissain tapauksissa lapsi joutuu kuitenkin hakemaan avun itse, sillä kaikkien lasten ongelmat eivät näy aikuisille,” selittää Palsanen.

Huolet kasautuvat usein samoille lapsille, tietää Palsanen.

”Kun vanhemmat ovat ahdistuneita esimerkiksi koronan vuoksi eivätkä jaksa pysähtyä kuuntelemaan lapsia, ovat lapset hakeneet apua aikuisilta Apuu-chatissa. Siksi matalan kynnyksen auttamisen väyliä tarvitaan.”

Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen arvioi, että vanhemmat harvoin tietävät lapsen ottaneen yhteyttä ulkopuoliseen aikuiseen.

”Lapset kysyvät mitä voivat tehdä, jos aikuinen puhuu rumasti ja huutaa. Silloin kysymme lapselta lisätietoja ja selvitämme, kuinka vakavasta ja akuutista tilanteesta on kyse. Sen jälkeen teemme suunnitelman, kuinka asiassa edetään.”

”Annamme vinkkejä keskustelemiseen vanhemman kanssa. Tarjoamme lapselle myös mahdollisuutta toimia hänen puolestaan ja joskus lapsi siihen tarttuukin”, Virtanen kertoo.

Huolta vanhemmista ja kiusaamisesta

Lapset ovat löytäneet Apuu-chattiin sosiaalisessa mediassa seuraamiensa idolien ohjaamina. Kun esimerkiksi suosittu tubettaja tai tiktokkaaja mainitsee Apuu-chatin, tulee chattiin saman tien jono. Suurimmat huolenaiheet lapsilla ovat liittyneet kaverisuhteisiin, kiusaamiseen, pelkoihin, koronatilanteeseen ja huoleen vanhemmista. Moni on kaivannut juttuseuraa.

”Moni lapsi on kertonut, että uskaltaa nyt ensimmäistä kertaa puhua mieltään painavasta asiasta. Yhdessä on mietitty, olisiko lähipiirissä joku turvallinen aikuinen, jolle hän voisi huolistaan kertoa”, sanoo Kati Palsanen.

Johanna Virtanen iloitsee siitä, että lapset ovat löytäneet kanavan sekä halunneet ottaa yhteyttä ja lähteä hakemaan apua.

”Joillekin on riittänyt pelkkä yksi yhteydenotto. Lapset ovat valtavan helpottuneita ja kiitollisia siitä, että ovat saaneet jakaa mieltä painavan asian. Monesti lapsi itsekin hoksaa keskustelun aikana, että omasta lähipiiristä löytyy aikuinen, joka häntä osaa ja haluaa auttaa.”

Teksti: Tiina Tuominen
Kuva: Unsplash

(Juttu julkaistu alun perin 6/2020)


Apuu.fi auttaa joka päivä klo 9-22

  • Apuu-chat on tarkoitettu 7-12-vuotiaille lapsille, jotka kokevat olonsa turvattomaksi tai uhatuksi kotona ja tarvitsevat apua
  • Vastaamassa ovat SOS-Lapsikylän lastensuojelun ammattilaiset. He ohjaavat lapset tarpeen mukaan oman kotikuntansa palveluiden piiriin. Vakavimmissa tapauksissa soitetaan hätäkeskukseen.
  • Apuu-chat löytyy osoitteesta apuu.fi
  • SOS-Lapsikylä pyörittää Apuu-chattia lahjoitusvaroin.
  • Auta lapsia lahjoittamalla: sos-lapsikyla.fi/apuu tai MobilePaylla numeroon 40331.