Joka kymmenes lapsi on jäänyt harrastustoiminnan ulkopuolelle: ”Lapsi voi hylätä unelman harrastamisesta jo ennen kuin uskaltaa sanoa sitä ääneen”

15.10.2020
Lastensuojelussa tapahtuu

Kun perheen talous on tiukalla, lasten vapaa-ajantoiminta on ensimmäisiä asioita, joista luovutaan. Harrastaminen on kuitenkin tehokas keino ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Tähän tarpeeseen vastaa SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuki.

Harrastamisen yhä kasvavat kustannukset ja perheiden vähävaraisuus ovat yleisimmät esteet lasten harrastamiselle. Köyhyys koskettaa Suomessa useampaa kuin joka kymmenettä lasta.

”Emme voi odottaa, että tilanne korjaantuu pikkuhiljaa. Haluamme, että lasten ja nuorten oikeus harrastukseen toteutuu kriisistä huolimatta”, sanoo SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuen projektisuunnittelija Päivi Häikiö.

Hinta ei saa olla mieluisan harrastuksen este

Vuoden 2018 Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen mukaan joka kymmenes lapsi ja nuori jäi harrastamisen ulkopuolelle.

”Lapsi voi hylätä unelman harrastamisesta jo ennen kuin uskaltaa sanoa sitä ääneen, koska ajattelee, ettei perheellä ole kuitenkaan siihen varaa”, sanoo Häikiö.

Suomessa tehdään paljon tekoja maksuttoman ja matalan kynnyksen harrastustoiminnan lisäämiseksi. Lisäksi tarvitaan yhteisiä tekoja, jotta lapselle mieluisan harrastuksen esteenä ei olisi liian kallis hinta.

”Suomessa on jo nyt yli 60 000 syrjäytynyttä nuorta, eikä ole inhimillistä menettää lisää nuoria ja lapsia eriarvoistumiselle.  Jos asiaan ei puututa, vaikutukset näkyvät vielä pitkään”, lisää Häikiö.

Masennus helpotti, kiusaaminen väheni

Kun lapsi jää harrastusten ulkopuolelle, vaikutukset näkyvät pitkään sekä lapsuudessa että aikuiselämässä. Mieluisa harrastus voi tuoda elämään oikeanlaista sisältöä.

”Olemme auttaneet nuoria jatkamaan harrastusta, jota ilman heidän elämänsä olisi voinut mennä väärille urille. Olemme myös auttaneet vähävaraista yksinhuoltajaäitiä sekä harrastusmaksuista velkakierteessä ollutta maahanmuuttajataustaista jalkapalloilijaa. Jopa kolmannes tukea saaneista on lapsia, jotka eivät aikaisemmin harrastaneet mitään”, kertoo Häikiö.

Positiivisia vaikutuksia on valtavasti.

”Harrastukseen pääseminen on helpottanut lapsen masennusta, kohottanut itsetuntoa, vähentänyt kiusaamista, opettanut itsehillintää, tuonut kavereita ja mahdollistanut kilpaurheilemisen”, listaa Häikiö harrastustukea saaneiden perheiden palautteita.

Unelmista.fi yhdistää lapset ja harrastustoiminnan järjestäjät

Unelmista totta -harrastustuen tavoitteena on taata jokaiselle lapselle mieluinen harrastus. SOS-Lapsikylä tekee yhteistyötä kuntien, koulukuraattoreiden, perheiden ja harrastustoiminnan järjestäjien kanssa.

Harrastustukea voi hakea unelmista.fi-verkkosivujen kautta Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Toiminta on laajentumassa uusille paikkakunnille. Samalla sivustolla voi myös ryhtyä tukemaan lasten harrastamista.

”On tärkeää, että useat tahot tekevät yhteistyötä ja tekoja vähävaraisten perheiden auttamiseksi, sillä lapselle perheen köyhyys on liian iso taakka kantaa. Yhdenkään lapsen ei tulisi joutua syrjään sen vuoksi, ettei perheellä ole siihen varaa.”

Teksti: Tiina Tuominen
Kuva: Colourbox


Sinä voit auttaa vähävaraisten perheiden lapsia – Lahjoita ja anna lapselle harrastus!

  • Lahjoita MobilePaylla numeroon 40331. Laita viestikenttään ”Unelmista totta”, ja tukesi kohdennetaan lasten ja nuorten harrastamiseen.
  • Voit tukea lasten harrastamista myös pitkäaikaisesti ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi. Lahjoita ja ole mukana tekemässä lasten unelmista totta. Lue lisää: unelmista.fi