Tansaniassa SOS-Lapsikylä tukee paikallisyhteisöä, jotta koronavirusrajoituksista selvitään

7.10.2020
Tarinoita maailmalta

Tansaniassa koronavirustoimenpiteisiin ryhdyttiin hieman hitaammin kuin monissa muissa Afrikan maissa. Koulut suljettiin heti maaliskuussa, mutta liikkumis- tai kokoontumisrajoituksia ei otettu valtiollisella tasolla käyttöön. Maan presidentti, John Magufuli, jopa kannusti maan väestöä jatkamaan esimerkiksi kirkossa käyntiä.

Tansanian hallitusta onkin kritisoitu riittämättömistä toimista sekä tiedon pimittämisestä, sillä toukokuun jälkeen maassa ei ole julkistettu mitään tietoa taudin leviämisestä tai tilastoista. Kesäkuun alussa presidentti ilmoitti, että maa on viruksesta vapaa, ja koulut avattiin maanantaina 29. kesäkuuta.

Mufindissa toimenpiteisiin ryhdyttiin ajoissa

Alueellisella tasolla koronaviruksen vastaisiin toimenpiteisiin on kuitenkin ryhdytty. SOS-Lapsikylän Mufindin maaseutualueella toteuttaman kehitysyhteistyöhankkeen avunsaajiin kuuluva 25-vuotias Nelson kertoo, että koronavirus on tuonut elämään paljon muutoksia. Alueella on rajoitettu kokoontumisia, kehotettu asukkaita pesemään käsiä ja käyttämään kasvosuojia sekä pitämään etäisyyttä toisiinsa. Nelsonin mukaan koko yhteisö on suhtautunut melko myönteisesti rajoituksiin ja pyrkinyt noudattamaan niitä parhaansa mukaan.

Myös 53-vuotias Laurenzia kertoo, että ihmiset ovat ottaneet rajoitukset tosissaan, ja jokainen pyrkii noudattamaan niitä.

Tietoisuuden levittäminen onkin yksi tärkeimmistä asioista koronaviruksen vastaisessa työssä. Monissa Afrikan maissa koronavirus on leimattu ’länsimaalaisten taudiksi’, ja monet paikalliset eivät usko, että he voisivat itse sairastua tai tartuttaa tautia. Mufindissa tautiin kuitenkin suhtaudutaan oikeanlaisella vakavuudella.

Vaikka rajoitusten takia toimeentulo on vaakalaudalla, Laurenzia kertoo myös, että useat perheet ovat keksineet uusia tapoja turvata toimeentulonsa siihen saakka, kunnes poikkeusaika on ohi.

SOS-Lapsikylä tukee taistelussa koronavirusta vastaan

SOS-Lapsikylän tuella Mufindissa on ostettu paikallisiin terveyskeskuksiin muun muassa kasvomaskeja, kuumemittareita, suojapukuja sekä desinfiointiainetta, sillä monista tarvikkeista on pulaa. Tämän lisäksi alueelle on pystytetty esimerkiksi suuria vesitankkeja, joiden yhteydessä kylien asukkaat voivat vapaasti pestä käsiään.

Kotitalouksiin on myös ostettu käsisaippuaa sekä ämpäreitä, koska vettä ei ole aina lähellä saatavilla. SOS-Lapsikylän tuella on myös järjestetty koulutusta ja jaettu tietoa alueen kylissä, jotta tietämys koronaviruksen vaaroista saavuttaisi mahdollisimman monet.

Vaikka maan hallituksen virallisen kannan mukaan Tansania on koronaviruksesta vapaa, tietoon tulee suhtautua varauksella. Siksi SOS-Lapsikylä jatkaa tukeaan kehitysyhteistyöhankkeen alueella, jotta virus ei lähtisi uudelleen leviämään. Varotoimenpiteiden tavoitteena on, että hankkeemme edunsaajat voisivat jatkaa tavallista elämää mahdollisimman pian.

Teksti: Esteri Hukka
Kuva: Anthony Ubaud