Koronaviruksen taloudelliset vaikutukset ovat Gambiassa merkittäviä sekä yhteiskunnalle että yksilölle

6.10.2020
Tarinoita maailmalta
Nuori gmabialaisnainen talon seinustalla.

Vaikka Gambiassa on verrattain vähän todettuja koronavirustartuntoja, on maan hallitus asettanut lukuisia rajoituksia ihmisten jokapäiväiseen elämään. Yhteiskuntaa oli jo tarkoitus avata kesäkuun alkupuolella, mutta rajoituksia päätettiin kuitenkin jatkaa vielä ainakin joitakin viikkoja.

Monissa Afrikan maissa, myös Gambiassa, merkittävä osa väestöstä työskentelee epävirallisella sektorilla. Monille rajoitusten noudattaminen on siten lähes mahdotonta, sillä töitä on pakko tehdä, kun tukiverkkoa ei ole. 

SOS-Lapsikylän kehitysyhteistyöhankkeessa Gambiassa tuemme erityisesti nuorten työllistymistä. Myös hankkeessa mukana oleville nuorille koronavirus ja sen tuomat rajoitukset ovat tuoneet paljon vaikeuksia arkeen. 24-vuotias Fatou kävi ennen koronaviruksen puhkeamista hankkeemme erilaisissa työpajoissa ja valmennuksissa, jotka ovat kaikki nyt katkolla. 

Koronan hinta myös yksilölle on kova

Koronaviruksella on hyvin erilaisia vaikutuksia ympäri maailman ja erilaisissa yhteiskunnissa. Vaikka rajoitukset ovat olleet pitkälti samantapaisia eri maanosissa, niiden sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset eroavat toisistaan suuresti.

Afrikan maiden viimeaikainen ripeäkin talouskasvu on suurilta osin pohjautunut esimerkiksi hyödykkeisiin, teollisuuteen ja maatalouteen. Muun talouden ohella myös enemmistö näistä aloista toimii epävirallisesti, joten työntekijöiden oikeudet ja turva eivät aina ole kohdillaan, vaikka työnantajakin löytyisi.

Sen lisäksi merkittävä osuus Afrikan väestöstä, kuten Fatou, työllistää itsensä juurikin epävirallisesti. Koronaviruksen taloudelliset vaikutukset Afrikkaan mantereen ja valtioiden tasolla tulevat olevaan hyvin merkittäviä, mutta sen lisäksi myös koronan hinta monelle yksilölle on kova. 

Tulevaisuus jännittää

Ennen pandemian puhkeamista Fatou kävi SOS-Lapsikylän järjestämissä valmennuksissa ja työpajoissa ahkerasti unelmanaan perustaa pieni päivittäistavarakauppa, jotta voisi tukea äitiään ja sisaruksiaan.

Fatou joutui lopettamaan koulunkäynnin kesken, kun hänen isänsä kuoli eikä hänen perheellään siten ollut varaa maksaa koulumaksuja. Erityisesti tämän jälkeen hänen perheellään on ollut taloudellisesti vaikeaa.

Fatoun veli työskentelee opettajana ja hän on pystynyt hieman auttamaan perhettä. Nyt hänellä on kuitenkin omakin perhe, ja siksi Fatou haluaisikin alkaa tukemaan itse perhettään.  

Fatou kertoo, että koronaviruksen tuomat taloudelliset vaikeudet ovat vaikuttaneet koko yhteisöön. Harvalla on kunnollista tukiverkkoa tai esimerkiksi säästöjä, joiden varassa voisivat selvitä muutaman kuukauden ilman tavallisia tulojaan.

Fatouta jännittääkin tulevaisuus: milloin korona oikein loppuu? Hän kertoo tietävänsä, että esimerkiksi SOS-Lapsikylän hanke ja sen alla olevat ohjelmat jatkuvat normaalisti heti, kun Gambian hallitus antaa siihen luvan, mutta odottaa jo todella malttamattomana, milloin se päivä koittaisi.