Koronapandemia saattoi gambialaisnuorten tulevaisuuden odotustilaan ja köyhät perheet vaikeuksiin

1.10.2020
Tarinoita maailmalta
Gambialainen poika

Gambia on pieni maa Afrikan länsirannikolla. Koronapandemia paitsi järkytti tämän köyhän kansakunnan taloutta, myös ravisteli sosiaalisen elämän ydintä. Pandemian vaikutukset näkyvät vielä pitkään heikoimmassa asemassa olevien ihmisten elämässä.

Myös Gambiassa otettiin keväällä käyttöön tiukat liikkumisrajoitukset: ihmiset eivät saaneet olla kahta metriä lähempänä toisiaan, sosiaaliset kokoontumiset oli rajoitettu maksimissaan 10 henkeen, kättelyä piti välttää, kasvomaskeja piti käyttää ja kaikkea ei-välttämätöntä toimintaa kehotettiin välttämään.

Gambia on maa, jossa sosiaalinen kanssakäyminen on elämäntapa ja ihmiset arvostavat sosiaalisia siteitä ja verkostoitumista. Tiivis yhteistyö auttaa köyhyyden keskellä kamppailevia ihmisiä selviämään päivästä toiseen. ”Tähän kudelmaan koronavirus onnistui tunkeutumaan”, projektikoordinaattori Marie Chorr Bah Gambian SOS-lapsikyläjärjestöstä kuvaa.

Liikkumisrajoitukset tekivät elämästä selviytymistaistelua

Gambian väkiluku on 1,8 miljoonaa ja väestöstä jopa 60 prosenttia elää alle dollarilla päivässä. Rajoitukset vaikuttivat etenkin kaikkein köyhimpiin ihmisiin, joista useimmat saavat päivittäisen elantonsa kaupankäynnistä kaduilla ja markkinoilla. Valtion tukitoimet köyhien perheiden auttamiseksi ovat olleet riittämättömiä. Apua olisi tarvittu kipeästi niin viruksen ennaltaehkäisyyn, hoitoon kuin toimeentulon tukemiseenkin.

Köyhimpien ihmisten ei ole mahdollista noudattaa rajoituksia. ”Kysyin eräältä vanhalta mieheltä Soman markkinoilla, miksi vaarannat henkesi tehdessäsi työtä ilman riittäviä suojavarusteita. Hän vastasi: ”Jos perheellistä miestä pyydetään pysymään kotonaan ilman riittävää tukea toimeentuloon, hän ei välitä varoituksista, sillä hänen tärkein huolensa on lasten selviytyminen”, Marie Chorr Bah kertoo.

Nuorten tulevaisuus pelissä

Gambiassa nuorten työttömyys on vakava ongelma ja SOS-Lapsikylä on ulkoministeriön tuella lähtenyt ratkaisemaan tätä ongelmaa. Nuorten työllistymistä tukevan hankkeen toiminnot jouduttiin pandemian myötä suurilta osin keskeyttämään. Ohjelmaan osallistuneet nuoret ovat joutuneet odottamaan, milloin he pääsevät taas ottamaan seuraavan askeleen työllistymisen polulla. Lisäksi liikkumisrajoitukset ovat vaikuttaneet suoraan nuorten ja heidän perheidensä mahdollisuuksiin hankkia päivittäistä toimeentuloa.

”Pandemian alussa hankkeessa mukana olevat nuoret olivat hyvin epävarmoja jo aloitettujen toimien jatkuvuudesta. Olemme tarjonneet nuorille psykologista tukea ja ajantasaista tietoa pandemian tilasta. Nyt minulla on heille loistavia uutisia: ensi maanantaina liikkumisrajoituksista luovutaan ja pääsemme jatkamaan hankkeen toimintoja”, Marie Chorr Bah iloitsee.  

Odottaminen on turhauttanut

”On tuntunut ajanhukalta, kun hankkeen työpajat, koulutukset, valmennukset ja mentorointi ovat valtaosin olleet tauolla. Ilman pandemiaa olisin ohjelmassa pidemmälle ja lähempänä haaveeni toteutumista, että voisin työllistyä IT-alalle”, hankkeessa mukana oleva 27-vuotias Antou kertoo. ”Kun rajoitukset poistuvat pääsen onneksi taas jatkamaan ohjelmassa suunnitelmien mukaisesti. Olen niin kiitollinen, että olen saanut elämääni toisen mahdollisuuden.”

Ensi maanantaina ohjelman toimintoja päästään siis jatkamaan. ”Tiedän, että parempi tulevaisuus odottaa hankkeen piirissä olevia nuoria ja voimme tarjota heille uuden mahdollisuuden elämässä. Nuorissa on paljon optimismia, positiivista energiaa ja toivoa, ja he ovat valmiita tekemään parhaansa onnistuakseen”, Marie Chorr Bah sanoo toiveikkaana.