”Rukoilen, että tämä kaikki on pian ohi”

30.9.2020
Tarinoita maailmalta
Etiopialaisisoäiti lapsenlapsensa kanssa

Abeba Seyoum asuu yhdessä aikuisen tyttärensä ja tyttärentyttärensä Meronin* kanssa Hararissa, Etiopiassa. Perhe on saanut tukea SOS-lapsikyläjärjestön perheiden tukemisen ohjelmasta. Tuen avulla Abeba pystyi parantamaan toimeentuloaan ja tukemaan 7. luokkaa käyvän Meronin koulunkäyntiä. Koronapandemia on kuitenkin aiheuttanut takaiskun perheen tilanteeseen.

Seuraavassa Abeba ja Meron* kertovat kamppailustaan ja peloistaan koronakriisin keskellä.

Abeba:

”Lapseni ovat nyt kotona, koska koulut on suljettu koronaviruksen takia. Niukat tulot, joita sain pienimuotoisesta kaupankäynnistä, hädin tuskin riittävät kattamaan nyt perheeni perustarpeet.”  

”Myin tuotteita, kuten sokeria, teelehtiä ja ruuanlaittoon käytettäviä mausteita. Tämä pandemia tulee meille hyvin kalliiksi. Meillä on edessämme vaikeita aikoja, emmekä tiedä, milloin tämä loppuu. Koska en voi enää mennä markkinoille myymään tuotteitani, en saa tuloja.”

”Tiedotusvälineet ja yhteisön työntekijät ovat käskeneet suojata itseämme ja perheitämme virukselta. Käytämme saippuaa ja vettä käsien pesemiseen niin paljon kuin mahdollista. Meillä on saippuaa ja puhdistusainetta, mutta meillä ei ole varaa ostaa henkilökohtaisia suojavarusteita, kuten kasvonaamareita ja hansikkaita. Voin tarjota ruokaa perheelleni, mutten näitä tarvikkeita. Rukoilen, että tämä kaikki olisi pian ohi.”

Meron*, 13 vuotta:

”Olen huolissani tämän taudin aiheuttamasta tilanteesta. En voi leikkiä ystävieni kanssa kuten ennen. Tunnen olevani aivan kuin vankina kotona. Tilanne on erittäin vaikea perheellemme.”

”Autan kotona siivoamalla, hakemalla vettä ja muissa asioissa, joissa isoäitini tarvitsee apua. Suojaan itseäni ja muita koronavirukselta huolehtimalla hygieniasta ja pysymällä kotona, mutta mietin aina sitä, milloin koulu avataan taas. Ajattelen luokkatovereitani.”

”Olen myös huolestunut siitä, kuinka tulemme toimeen, jos tämä tilanne jatkuu pitkään, sillä tiedän isoäitini vaikeuksista. Kuulen ihmisistä, jotka kuolevat ympäri maailmaa pandemian takia, ja se pelottaa minua tosi paljon. Toivon kuitenkin, että tämä kaikki loppuu pian ja elämä palautuu takaisin normaaliksi. Toivon kovasti, että pääsemme pian takaisin kouluun.”

*Nimi muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.