Nepalissa hätäavustuksella rakennettiin uusi koulu

25.9.2020
Tarinoita maailmalta
Nepalilainen koulutyttö hymyilee

Divya* käy koulua yhdessä Nepalin moderneimmista ja parhaiten varustelluista kouluista Dolakhassa. ”Uusi koulu on kaunis”, sanoo 15-vuotias Divya. ”Meillä on mukavat pulpetit ja tuolit. Eivätkä vuodenaikojen vaihtelut enää vaikuta koulunkäyntiin.”

Huhtikuussa 2015 Shree Surkhen peruskoulu tuhoutui täysin Nepaliin iskeneessä voimakkaassa maanjäristyksessä. Koulu oli rakennettu mudasta ja kivestä, eikä siitä jäänyt jäljellä kuin rauniot.  
”Pelkäsin, etten enää ikinä voisi mennä takaisin kouluun ja tavata ystäviäni”, muistelee yhdeksäsluokkalainen Divya. ”Ne olivat elämäni pahimpia päiviä.”

Kansainvälisen tuen avulla Nepalin SOS-lapsikyläjärjestö toimitti hätäapua Dolakhan alueelle, joka oli yksi maanjäristyksestä pahiten kärsineistä alueista. Lapsikylän hätäaputiimi tarjosi välitöntä kriisiapua ihmisille ja käynnisti sen jälkeen koulun jälleenrakentamisen noin 300 oppilaan avustuksella.

Vanhan koulurakennuksen raunioihin perustettiin ensin väliaikainen koulu. Hätäapuna oppilaat saivat pakkauksia, joissa oli välttämättömiä tarvikkeita koulunkäynnin jatkamisen mahdollistamiseksi. Samalla aloitettiin myös opetus, jotta oppilaat saivat palata jatkamaan koulunkäyntiä niin pian kuin mahdollista. Kaikkiaan hätäapupaketteja jaettiin koululaisille 4 300 kappaletta, ja 4 800 lapselle annettiin lämpimiä vaatteita, sillä alueella lämpötilat voivat laskea erittäin alhaisiksi.  Uusi, maanjäristyksiä kestävä, koulu otettiin käyttöön huhtikuussa 2018. Maanjäristyksen jälkeen Nepalin SOS-lapsikyläjärjestö kunnosti kaiken kaikkiaan yhdeksän koulua ja rakennutti kolme uutta koulua. 

Koulun rehtori Shrestha sanoo olevansa ylpeä hyvin varustellusta ja modernista koulurakennuksesta. Uuteen kouluun tulee puhdasta vettä, ja oppilaille on rakennettu kunnolliset WC-tilat. Nepalin SOS-lapsikylän tuella koulussa on myös tietokoneluokka ja soittimia musiikin opetusta varten.

”Monet yhteisöt kamppailevat yhä jälleenrakentamisen haasteiden kanssa. Me tunnemme itsemme onnekkaiksi, sillä saimme tukea SOS-lapsikylältä. Apu annettiin ajoissa, ja koulunkäynti sai jatkua miltei heti maanjäristyksen jälkeen”, iloitsee Shrestha.

*Nimi muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.


Nepalin maanjäristys 2015

Nepaliin iski 25. huhtikuuta 2015 tuhoisa maanjäristys 7.8. Richterin voimakkuudella. Tuhannet ihmiset menettivät henkensä, kotinsa ja perheenjäseniään. Nepal on köyhä maa ja elämän uudelleen rakentaminen tuhon jälkeen on hyvin vaikeaa. Heti maanjäristyksen jälkeen SOS-lapsikylät aloittivat humanitaarisen avun jakelun lähialueilleen. Kukaan lapsikylien lapsista tai työntekijöistä ei onneksi loukkantunut, ja se mahdollisti nopean avun järjestämisen tuhansille tarvitseville.

Hätäapua annettiin 12:lla järistyksen runtelemalla alueella. Nepal on vuoristoinen maa ja avun toimittaminen on vaikeaa, sillä moni alue on vaikeapääsyinen ja monet kylät jäivät maanjäristyksen jälkeen täysin eristyksiin. Joillekin alueille päästiin toimittamaan apua vasta usean yrityksen jälkeen.

Nyt Nepalin SOS-lapsikyläjärjestö on siirtynyt jälleenrakennusvaiheeseen. Paikallisen tuen avulla järjestö pystyi mm. jälleenrakentamaan yhdeksän tuhoutunutta koulua, jotka on nyt luovutettu valtiolle.