SOS-Lapsikylän Ylitse MentorApp tarjoaa nyt vertaistukea myös sijoitettujen lasten vanhemmille

4.9.2020
Uutiset

SOS-Lapsikylän Ylitse MentorAppin tarjoama vertaistuen verkosto laajenee, kun uusimpana yhteistyökumppanina mukaan on liittynyt Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry:n VOIKUKKIA-toiminta.

Ylitse MentorApp on alusta saakka tarjonnut vertaistukea sijaishuollossa oleville ja sieltä itsenäistyville nuorille. Viime keväänä uudistunut sovellus sai joukkoonsa mentoreita A-klinikkasäätiöstä, ja sen kautta apua saavat vanhempiensa päihdeongelmista kärsineet nuoret ja aikuiset. VOIKUKKIA-toiminnan mukaantulon myötä Ylitse MentorAppin kautta on mahdollista saada vertaistukea ja käydä mentorikeskusteluja nyt myös toisten vanhempien kanssa, jotka ovat kokeneet lapsen sijoituksen tai huostaanoton.

”Huostaan otettujen ja sijoitettujen lasten vanhemmat kaipaavat todella paljon tukihenkilöjä ja vertaistukea. Valitettavasti kaikilla alueilla näitä ei ole saatavilla, joten Ylitse MentorApp tulee vastaamaan tähän tarpeeseen. Vanhemmilla on usein kokemus, että he jäävät huostaanoton tai lapsen sijoituksen taphtuessa yksin. Avun hakemista vaikeuttaa myös huostaanottoon liittyvät monet vaikeat ja ristiriitaiset tunteet kuten häpeä ja syyllisyys. Näistä tunteista on usein helpompi puhua henkilön kanssa, joka on myös kokenut saman”, Mirjami Koivunen Kasper ry:n VOIKUKKIA-toiminnasta kertoo.

Halu auttaa ja tahto olla kannustamassa positiivisuuteen motivoi mentoreita

Ylitse MentorApp -sovelluksen toiminnan perustana on mentorien vilpitön halu auttaa ja hyödyntää omia kokemuksia muiden auttamisessa. Tarkoituksena on koota eri tahojen tuottamaa vertaismentorointia yhteen paikkaan avuntarvitsijoiden saataville.

VOIKUKKIA-toiminnassa mukana olevat vanhemmat lähtivät mentoreiksi Ylitse MentorAppiin, koska heitä motivoi halu auttaa ja tahto olla kannustamassa positiivisuuteen ja sen kautta auttaa vanhempia jatkamaan elämää eteenpäin huostaanoton jälkeen. ”Näkemään sitä valoa tunnelin päässä. Vaikka kuinka toivottamalta elämä tuntuisikin, tulee se päivä, kun valo näkyy”, Mirjam Koivunen kertoo.

”Lisäksi heitä motivoi rinnalla kulkeminen. Se tuntuu tärkeältä, koska usein huostaan otetun lapsen vanhemmalla on tunne, että he jäävät täysin yksin tämän asian kanssa. Hädän hetkellä tai asioiden mietityttäessä mentorina on mahdollisuus olla läsnä ja mahdollisesti luoda siihen vaikeaan hetkeen toivoa: ’Huominen on erilainen ja sinussa on voimaa jatkaa. Tämä on paha hetki, mutta voidaan pureksia sitä yhdessä’”, Koivunen jatkaa.

Helppo ja luotettava käyttää

Ylitse MentorApp on puhelimeen ladattava sovellus, jossa mentorointikeskustelut käydään nimettömästi chat-viesteillä. Palvelun käyttöönotto vaatii ainoastaan nimimerkin ja salasanan määrittämisen. Keskustelu on aina luottamuksellista ja mentoreihin ollaan yhteydessä anonyymisti nimimerkin avulla.

​Tutustu mentoreiden profiileihin ja osaamisalueisiin ja valitse sinulle sopiva henkilö keskusteluihin! Voikukkia-vanhemmat löytyy Ylitse MentorAppista aihealueen ”Vanhemmat lastensuojelussa” -alta.

Sovelluksen voi ladata Google Playsta tai App Storesta.

Tutustu Ylitse MentorApp -sovellukseen