Mentalisaatio auttaa vanhempia poikkeusarjen keskellä

23.6.2020
SOScast
Janna Rantala ja Kati Palsanen

Mentalisaatio, eli kyky tunnistaa omia ja toisten tunteita, voi toimia apuna arjen poikkeuksellisissa tilanteissa ja vastoinkäymisissä.

SOScastissa lastenpsykiatri, pari- ja perheterapeutti sekä tietokirjailija Janna Rantala antaa vanhemmille vinkkejä siihen, miten he voivat hyödyntää mentalisaatiota poikkeusarjesta selviämiseen. Jaksossa keskitytään koronaepidemian aiheuttamaan poikkeusaikaan, mutta mentalisaation keinoja voi hyödyntää myös muissa elämän kriiseissä ja vastoinkäymisissä.

”Stressaavan poikkeusajan keskellä vanhemman kannattaa ensin pysähtyä miettimään omia tunteitaan ja ajatuksiaan. Tämän jälkeen voi kysyä lapselta, mitä hän ajattelee. Älä oleta tietäväsi lapsen tunteita, vaan kysy. Lapselta voi tiedustella esimerkiksi sitä, mitä mieltä tämä on asiasta ja miltä poikkeusaika on tuntunut”, Rantala neuvoo.

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustila on koetellut vanhempien jaksamista monessa perheessä. Lastenpsykiatri Janna Rantala keskustelee SOScastissa Kati Palsasen kanssa mentalisaation hyödyntämisestä lapsiperheessa vaikeuksien keskellä.

Miten vanhempi voi välttää pelon ja epävarmuuden siirtämistä lapseen? Miksi poikkeusaikana on tärkeää laskea suorittamisen rimaa? Kuuntele SOScast!