Jääkiekkomaalivahti Noora Räty ja SOS-Lapsikylä tekevät lasten harrastusunelmista totta

15.6.2020
Tiedotteet

Vuonna 2019 MM-hopeaa voittanut Leijonien Noora Räty kantaa huolta lapsista, joiden harrastushaaveet tyssäävät vanhempien tiukkaan taloustilanteeseen. Räty onkin päättänyt lahjoittaa osan Nelosen Farmi Suomi -ohjelman voittopotistaan SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastushankkeen tukemiseen. Samalla hän aloittaa SOS-Lapsikylän kanssa kolmevuotisen yhteistyön lasten harrastusten tukemiseksi.

Farmi Suomi -ohjelman voiton napannut jääkiekkomaalivahti Noora Räty tiesi alusta saakka, että haluaa tukea voitollaan lasten ja nuorten harrastamista kausimaksujen kautta. SOS-Lapsikylä oli tukemisen kohteeksi selvä valinta.

”Halusin auttaa sellaista lasta, joka ei muuten pääsisi harrastamaan. SOS-Lapsikylän kautta tiedän, että apu menee varmasti sellaiselle, joka sitä tarvitsee”, sanoo Räty.

SOS-Lapsikylän Unelmista totta -hankkeen tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten vapaa-ajan eriarvoistumista ja syrjäytymistä mahdollistamalla jokaiselle kouluikäiselle yksi mieluinen harrastus.

”Valitettavasti Suomessakin on paljon lapsia, jotka eivät koskaan pääse harrastamaan tai joutuvat lopettamaan harrastuksen perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Koronapandemia on vaikeuttanut tilannetta entisestään”, sanoo hankkeen projektisuunnittelija ivi Häikiö.

”Onneksi on näitä Nooran kaltaisia hyviä tyyppejä, jotka haluavat auttaa ja mahdollistavat samalla toimintamme laajentumisen. Olen niin iloinen, että Noora lähti kanssamme pitkäaikaiseen yhteistyöhön tukemaan lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Noora on mitä parhain urheilijalähettiläs”, Häikiö kiittelee.

Löytyykö lätkää pelaava tyttö?

Käytännössä hankkeen Unelmista.fi-alusta yhdistää tukea tarvitsevat perheet, tukijat ja harrastustoiminnan järjestäjät. SOS-Lapsikylä huolehtii koulujen kuraattorien ja harrastustoiminnan järjestäjien kanssa, että tuki kohdistuu sitä eniten tarvitseville lapsille ja nuorille.

Tukemiensa lasten iällä, sukupuolella tai lajilla ei ole Rädylle merkitystä.

”Jos sattuisi löytymään jääkiekkoa pelaava tyttö, pystyisin antamaan hänelle vielä jotain ekstraa. Voisin viedä hänet katsomaan maajoukkuepeliä tai ottamaan hänet pelaajien pukukoppiin mukaan”, Räty paljastaa.

Räty näkee harrastamisen yhdistävän monta tärkeää asiaa lapsen elämässä.

”Harrastamisella voidaan ehkäistä syrjäytymistä. Se myös tukee tunteiden ja sosiaalisten taitojen kehittymistä. Joukkuelajissa lapsi oppii ryhmässä toimimisen taitoja. Lapset eivät valitettavasti nykyään liiku tarpeeksi, vaan naputtelevat vain laitteitaan. Liikunnalla on myös positiivinen terveysvaikutus”, Räty listaa.

Äidin tuki innosti auttamaan

Räty itse päätyi jääkiekon pariin perheensä innostamana. Isä valmensi kolme vuotta vanhempaa veljeä ja vilkas nelivuotias Noora halusi myös päästä pelaamaan. Rädyn mukaan kausimaksut eivät olleet vielä 25 vuotta sitten niin suuret kuin nykyään. Joukkueen yhteisillä talkoilla maksuja saatiin pienennettyä.

”Jos jollain joukkuekaverilla oli hankaluuksia maksujen tai kyytien kanssa, oli äitini aina valmis auttamaan. Siitä minullekin on jo pienestä saakka iskostunut takaraivoon, että niiden jotka pystyvät, pitää auttaa muita.”

Rädyn mielestä olisi parasta, jos jokainen saisi harrastaa itselleen mieluisaa lajia.

”Tiedän paljon tapauksia, joissa esimerkiksi jääkiekosta kiinnostunut ja siinä lahjakas lapsi on joutunut valitsemaan jonkun taloudellisesti halvemman lajin. Suomi on pieni urheilumaa ja mielestäni meillä ei ole varaa menettää lahjakkuuksia rahan takia”, Räty toteaa.

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty aloittaa SOS-Lapsikylän kanssa kolmevuotisen yhteistyön lasten harrastusten tukemiseksi.

Lisätietoja:

www.unelmista.fi

Noora Räty, jääkiekkoilija, noora.raty(at)gmail.com p. +358 40 588 3824 (asuu Minnesotassa, yhteydenotot illalla, mieluiten WhatsAppilla)
Päivi Häikiö, SOS-Lapsikylän Unelmista totta -hankkeen projektisuunnittelija, paivi.haikio(at)sos-lapsikyla.fi, p. 040 550 2274

Kuvat: Kunlun Red Star ja Leijonat