Maailman lapset koronapandemian keskellä

15.5.2020
Tarinoita maailmalta
Bangladeshilainen tyttö tiiliseinän edessä kasvomaski kasvoillaan

Maailmanlaajuiseksi pandemiaksi levinneen koronaviruksen myötä arki on kaikkialla muuttunut. Kriisin pitkän aikavälin vaikutuksia ei vielä tiedetä. On kuitenkin jo selvää, että valtaosa maailman lapsista kärsii pandemian seurauksista. YK:n arvion mukaan 42–66 miljoonaa lasta voi ajautua äärimmäiseen köyhyyteen koronakriisin takia.

WHO:n pääjohtaja on varoittanut muun muassa Afrikkaa varautumaan pahimpaan. Useimmissa kehitysmaissa on jo valmiiksi kuormittunut ja heikko terveydenhuoltojärjestelmä, riittämätön seuranta- ja laboratoriokapasiteetti sekä rajalliset taloudelliset resurssit.

Riippumatta tautiin sairastuneiden tai kuolleiden määrästä koronapandemialla on joka tapauksessa vakavat seuraukset. Liikkumisrajoitusten myötä suuri osa heikoimmassa asemassa olevista perheistä, jotka työllistävät itse itsensä, on vaarassa menettää elantonsa.

Päivittäisen ruuan hankkimisesta on tullut todella vaikeaa. On odotettavissa, että suurempi määrä lapsia ja aikuisia voi kuolla nälkään ja
huonoon ravitsemukseen kuin itse pandemiaan. Kun perheet ovat vaarassa romahtaa, suurimpia kärsijöitä ovat lapset.

Koulujen sulkeminen lisää riskiä kaltoinkohtelulle

YK:n mukaan kouluja on suljettu kriisin takia 188 maassa. Tämä vaikuttaa 1,5 miljardiin lapseen tai nuoreen. Koulujen sulkeminen asettaa lapset erityisen vaikeaan asemaan, sillä he menettävät mahdollisuuden oppia ja kehittyä.

Usealle koulu on turvapaikka, josta moni saa myös päivän tärkeimmän aterian. Epävakaiksi muuttuvissa yhteiskunnissa turvattomuuden ja väkivallan uhka kasvaa. Koulujen ollessa kiinni lapset ovat suuressa riskissä joutua laiminlyönnin, hyväksikäytön, varhaisten avioliittojen ja lapsityövoiman uhreiksi.

SOS-Lapsikylä auttaa monin tavoin

136 maassa toimivan SOS-lapsikyläjärjestön tavoitteena on kerätä maailmanlaajuisesti 85 miljoonaa euroa lasten ja perheiden auttamiseen Afrikassa ja muissa maanosissa.

SOS-lapsikyläjärjestö vahvistaa terveydenhuollon kapasiteettia ja viruksen leviämisen ennaltaehkäisyä, tukee köyhien perheiden toimeentuloa, tarjoaa ruoka-apua ja hygienia- ja suojatarvikkeita sekä tukee lasten ja nuorten koulunkäyntiä. Lisäksi SOS-lapsikyläjärjestö tarjoaa psykososiaalista tukea ja lisää tietoisuutta lasten oikeuksista.

SOS-lapsikylissä lapset ovat turvassa

SOS-lapsikylissä lapset voivat onneksi hyvin ja ovat turvassa. Koronaviruksen sekoittaessa arjen rytmin lapset ympäri maailman pohtivat paljon virukseen liittyviä asioita. Kysymykset ovat samanlaisia kaikkialla, missä SOS-lapsikyläjärjestö toimii: Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Lapset ihmettelevät uutta arkea, jossa ei voi leikkiä kavereiden kanssa eikä pääse kouluun.


Lasten, nuorten ja vanhempien ajatuksia koronaepidemiasta ympäri maailman

”Ikävöin koulukavereita”

Aluksi oli kiva jäädä lomalle koulusta, päästä kokeilemaan virtuaalisia oppitunteja ja auttaa äitiä keittiössä. Nyt tätä on kestänyt jo viikkoja. Ikävöin koulukavereitani. Kyselen äidiltä, koska tämä loppuu ja äiti vastaa, että pian. Tiedän kuitenkin, ettei hänkään tiedä sitä varmaksi.

-Rina, 8, Bangladesh

”Käytän ajan opiskeluun”

Koulussa sanottiin, että koronavirus sairastuttaa ihmisiä ympäri maailmaa, myös Nigeriassa. Äiti kertoi minulle viruksen oireista ja siitä, kuinka voin suojata itseäni sairastumiselta. Pysymme poissa ihmisten ilmoilta.

Käytän tämän ajan kokeisiin valmistautumiseen, sillä kun tilanne on ohi, meillä on edessä koeviikot.

-Emmanuel, 17, Nigeria

”Minua pelottaa”

Minua pelottaa tilanne, jonka tämä tauti aiheuttaa. En voi leikkiä ystävieni kanssa. Olen huolestunut siitä, kuinka tulemme toimeen, jos tilanne jatkuu pitkään. Tiedän, ettei isoäitini pysty huolehtimaan toimeentulosta.

Suojaan itseäni ja muita huolehtimalla hygieniasta ja pysymällä kotona. Ajattelen paljon luokkatovereitani. Toivon, että tämä loppuu pian, elämä palautuu normaaliksi ja pääsemme kouluun.

-Meron, 13, Etiopia

”Vihdoin aikaa olla veljen kanssa”

Asun yhdessä 24-vuotiaan veljeni kanssa, joka kärsii lievästä mielenterveyden häiriöstä. Olemme yhdessä vapaaehtoisessa karanteenissa. Yritämme nauttia kotona olemisesta. Usein katsomme kokkausvideoita, jumppavideoita sekä pelaamme lautapelejä.

Viime vuonna olin niin kiireinen, etten välillä nähnyt veljeäni päiväkausiin.
Nyt veljeni on iloinen, että meillä on vihdoinkin aikaa toisillemme.

-Marija, 20, Skopje, Pohjois-Makedonia

”Olen aika yksinäinen”

Korona on influenssa. Jos sen saa, niin sitten on korkea kuume. Minua
pelottaa. Siitä tulee aika yksinäistä, kun kukaan ei leiki mun kanssa.
Se tuntuu musta aika yksinäiseltä. Kun en ole päiväkodissa, niin en voi yhtään leikkiä mitään ilman aikuista. Päiväkodissa voin leikkiä.

-Leo, 3, Suomi

”Toivon vain tämän menevän ohi”

Pyrin pitämään lapset etäkoulussa aktiivisina koulutehtäviensä parissa. Olemme keränneet muiden SOS-yhteisön äitien kanssa ruokaa perheille, joiden olemme tienneet olevan vaikeuksissa.

Pelkään, että saamme koronan, vaikka pysymme kotona. Myös rahatilanne huolettaa. Voin vain toivoa, että tilanne menee pian ohi.

Amanda, sijaisäiti, Peru