5 vinkkiä: Karkkihyllyn ohi kahnauksetta

15.5.2020
Tarinoita Suomesta
Kiukkuinen pikkulapsi ostoskärryjen kanssa kaupassa

Pieni lapsi ei vielä hallitse tunteitaan. Paha mieli ja raivokohtaus yllättävätkin usein silloin, kun vanhempi sitä vähiten toivoisi. Perheen yhteiset kauppareissut ovat usein tilanteita, joissa sekä lapsen että vanhemman pinna palaa. Näillä vinkeillä selviät karkki- ja leluhyllyjen ohi ilman itkua ja huutoa.

 1. OTA ASIA PUHEEKSI JO KOTONA. Usein vanhemmat tietävät jo etukäteen, miten heidän lapsensa käyttäytyvät eri tilanteissa. Asia kannattaakin ottaa esille jo ennen astumista ovesta ulos. Lapselle voi
  kertoa, että kauppaan lähteminen ei tunnu vanhemmasta mukavalta ja kysyä lapselta itseltään, että voisiko asialle tehdä jotain. Näin lapsi saa kertoa näkemyksensä ja voi ehdottaa itse, miten kaupassakäynti sujuisi paremmin. Lähtökohtana on se, että kaikille jäisi kauppareissusta hyvä mieli.

 2. PALKITSE. Tehkää lapsen kanssa sopimus siitä, että jos kauppareissu menee hyvin, hän saa pienen palkinnon. Palkintona voi olla vaikkapa tarra jokaisesta hyvin sujuneesta kauppareissusta.

 3. KERRO OMISTA TUNTEISTASI. Lapsi aistii vanhemman jännityksen. Jos siis kesken kauppareissun mieleen nousee pelko siitä, ettei asiointi tule sujumaan ilman riitaa, kerro ajatuksesi rehellisesti ääneen. Tunteista kertominen vapauttaa sekä vanhempaa että lasta, ja se voi auttaa lasta toimimaan yhteistyössä vanhemman kanssa.

 4. KEHU. Kun kaupassakäynti sujuu hyvin, muista kehua lasta. Kehuminen on hyvä aloittaa jo lapsen mielestä tylsillä osastoilla ja valmistaa häntä siihen vaikeimpaan kohtaan: leluosastoon tai karkkihyllyyn. Kun vihannekset ja maitohyllyt on ohitettu ja karkkien värikkäät houkutukset häämöttävät jo edessä, vanhempi voi todeta: ”Nyt on mennyt tosi hyvin, toivottavasti selvitään tuosta pahimmasta kohdastakin.”

 5. HYVÄKSY IKÄVÄT TUNTEET. Joskus tunnepurkaus iskee, vaikka sitä miten yrittäisi välttää. Lapsi oppii tunteiden näyttämisestä paljon läheistensä kautta – kun vanhempi ottaa lapsen erilaiset tunteet rauhallisesti vastaan ja toimii hänelle tunteiden peilinä, kasvaa lapsesta vahva omien tunteidensa käsittelijä.

  Kuva: Canva
  Vinkit pohjautuvat Supernannyna tunnetun lastensuojelun asiantuntijan Pia Penttalan haastatteluun.


  Lisää Pian neuvoja löydät podcasteistamme: