Lasten hätä näkyy SOS-Lapsikylän vasta avatussa Apuu-chatissa – ensimmäisen viikon aikana lapset ovat hakeneet apua jo 400 kertaa
Vappuaattona avautunut SOS-Lapsikylän Apuu-chat on ensimmäisen viikon aikana auttanut lapsia jo 400 kertaa.
Apuu-chat on tarkoitettu 7-12-vuotiaille lapsille tilanteeseen, jossa lapsi kokee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi kotona ja tarvitsee apua. Chatissa ovat vastaamassa SOS-Lapsikylän lastensuojelun ammattilaiset, jotka ohjaavat lapset tarpeen mukaan oman kotikuntansa palveluiden piiriin.
Suomessa on paljon koteja, jotka eivät ole lapsille turvallisin paikka viettää korona-pandemiaan liittyvää poikkeusaikaa. Ilman meneillään olevaa poikkeustilannettakin noin 70 000 lasta elää Suomessa perheessä, jossa vanhemmalla on alkoholiongelma. Näiden riskissä olevien lasten määrä on todennäköisesti kasvanut entisestään. Myös kotihälytysten määrä on poliisin mukaan poikkeusaikana lisääntynyt.
Lastensuojeluilmoitusten määrän lasku herätti ammattilaisissa huolen
Kunnat kertoivat lastensuojeluilmoitusten määrän laskeneen, mikä herätti ammattilaisissa vakavan huolen, että lasten hätä jää poikkeustilanteessa piiloon. Esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla lastensuojeluilmoitusten määrä laski maaliskuussa 30 prosenttia.
”Lapset eivät nyt kohtaa arjessaan opettajia, lastentarhanopettajia, nuoriso-ohjaajia tai valmentajia, joille kertoa huolistaan. Heillä ei ole välttämättä ketään, joka näkisi pahan olon, hädän tai mustelmat”, SOS-Lapsikylän kehitysjohtaja Kati Palsanen kertoo.
”Suomessa ei vielä ole riittävän lapsiystävällisiä palveluja, joiden avulla lapsi voisi hakea itse itselleen apua. Lasten suojeleminen perustuu mallille, jossa joku aikuinen lapsen elinpiirissä näkee lapsen hädän ja ilmoittaa lapsen tilanteesta viranomaisille lapsen puolesta. Poikkeustilanne on paljastanut toimintamallin heikkouden ennennäkemättömällä tavalla, ja tähän tarpeeseen me perustimme Apuu-chatin”, Palsanen jatkaa.
Lapsilla pelkoja, yksinäisyyttä ja huolta kaverisuhteista sekä vanhemmista
Lapset ovat löytäneet Apuu-chattiin sosiaalisessa mediassa seuraamiensa idolien ohjaamina.
Suurimmat huolenaiheet lapsilla ovat liittyneet kaverisuhteisiin, pelkoihin ja huoleen vanhemmista. Moni on myös kaivannut juttuseuraa.
”Keskusteluissa moni lapsi on kertonut, että uskaltaa nyt ensimmäistä kertaa puhua mieltään painavasta asiasta. Yhdessä heidän kanssaan on mietitty, olisiko lähipiirissä joku turvallinen aikuinen, jolle hän voisi huolistaan kertoa”, Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen SOS-Lapsikylästä kertoo.
”Chatissa on käyty hienoja keskusteluja ja rakennettu luottamusta yhteydenottajien kanssa. Lapset ovat todella halunneet ottaa vastaan apua, jolloin olemme päässeet ohjaamaan heitä kotikunnan palveluiden piiriin, kuten koulupsykologille, sosiaali- ja kriisipäivystykseen ja lastensuojeluun”, Johanna Virtanen jatkaa.
Apuu-chat on auki joka päivä klo 9-22 ja löytyy osoitteesta: apuu.fi
Tutustu interaktiivisen tarinan avulla, kuinka Apuu-chat auttaa >>
Lisätietoja:
Kati Palsanen, kehitysjohtaja, p. 040 825 1620, kati.palsanen@sos-lapsikyla.fi
Leena Poutanen, viestintä- ja varainhankintajohtaja, p. 040 570 8298, leena.poutanen@sos-lapsikyla.fi