SOS-Lapsikylän sijaisäiti Marjo Toppari palkitaan työstään kasvattajana

7.5.2020
Tiedotteet
Lapsi antaa kukan äidilleen

SOS-Lapsikylän sijaisäiti Marjo Toppari, 56, palkitaan äitienpäivänä ansiokkaasta työstään kasvattajana. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö palkitsee vuosittain äitejä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitaleilla kultaristein. Tämän vuoden juhlallisuudet siirtyvät ensi vuoteen.

Tieto palkinnosta tuli Topparille täytenä yllätyksenä. Äitienpäiväkunniamerkkiä olivat hakeneet Topparille hänen aikuiset lapsensa. Hakemuksessa korostettiin erityisesti Topparin lempeyttä, oikeudenmukaisuutta ja toimimista aina lasten parasta ajatellen. Lapset kiittelivät häntä myös tasapuolisuudesta, turvallisuudesta ja positiivisesta asenteestaan silloinkin, kun on ollut hankalaa.

”Palkinnosta kuuleminen oli todella liikuttava hetki. Muistot menivät filminauhana silmien edessä, kun mietin, mitä kaikkea elämä on pitänyt sisällään”, Marjo Toppari sanoo.

Sijaisäidiksi omien lennettyä pesästä

Marjo Topparilla on neljä biologista aikuista poikaa, joista kaksi on töissä ilmavoimilla ja kolmas opiskelee insinööriksi. Elämä neljännen, vaikeasti kehitysvammaisen pojan rinnalla, sai Topparin perheen ryhtymään viisi vuotta sitten sijaisvanhemmiksi.

”Olemme itse aikanaan tarvinneet hänen kanssaan paljon apua päivittäisissä asioissa. Päätin, että kun poika muuttaa pois kotoa täytettyään 18 vuotta eikä minua enää tarvitse, haluan olla muille avuksi ja hyödyksi”, perustelee Toppari.

Toppari jäi pois päivätyöstään kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksessa ryhdyttyään Tampereella SOS-Lapsikylän sijaisvanhemmaksi. Topparin perheessä sekä Marjo että hänen miehensä ovat sijaisvanhempia kuudelle lapselle. Lisäksi heillä on kaksi lastenlasta. Äitiyttä Toppari pitää kunniatehtävänään.

”Äitiys on ollut aina kaikkein tärkeintä elämässä, se tuo valoa ja kertoo elämän eteenpäin menemisestä. Äitiyden myötä voi vaikuttaa ratkaisevasti lapsen elämään. Sijaisäitinä vastuu on erilaista, kun huolehtii toisen lapsista.”

”Heti kun tieto kunniamerkistä tuli, päätin järjestää yllätysjuhlat ja kävin ostamassa kaupasta täytekakun, lapsille jäätelöä ja limsaa sekä itselleni kimpun ruusuja”, Toppari hymyilee.

Isot juhlat vasta ensi vuonna

Valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa voida ei tänä vuonna koronapandemian vuoksi järjestää, vaan juhlallisuudet siirtyvät ensi vuoteen, jolloin juhlitaan palkittavia äitejä kahdelta eri vuodelta. Itse kunniamerkinkin Marjo Toppari saa myöhemmin julkaistavana ajankohtana. Omien juhlallisuuksien pitämistä tämä ei ole kuitenkaan estänyt.

”Heti kun tieto kunniamerkistä tuli, päätin järjestää yllätysjuhlat ja kävin ostamassa kaupasta täytekakun, lapsille jäätelöä ja limsaa sekä itselleni kimpun ruusuja. Isompien juhlien aika on sitten, kun tilanne niin sallii”, Toppari hymyilee.

Lisätietoja:
viestintä- ja varainhankintajohtaja Leena Poutanen, p. 040 570 8298, leena.poutanen@sos-lapsikyla.fi