Olen sijoitettu nuori – ja silti aivan tavallinen

28.4.2020
SOSblogi ammattilaisille

Asuin ennen pienellä paikkakunnalla. Kuten arvata saattaa, siellä kaikki tuntee toisensa ja siitä on kaikkea muuta kuin hyötyä. Ainakin mun kohdalla oli näin. Mä oon ollut samassa sijaisperheessä jo viisi vuotta mun isoveljen kanssa. Mä olin neljännellä luokalla, kun mut sijoitettiin.

Pienellä paikkakunnalla asiat leviää nopeasti ja todella helposti ihmiseltä toiselle. Tieto siitä, et mut sijoitettiin, ei tehnyt poikkeusta leviämisen suhteen. Ihmiset monesti ajattelee, että olisin tehnyt jotain niin tyhmää, jonka vuoksi mut piti sijoittaa. Huostaanottoni johtui siitä, että mun biologiset vanhemmat eivät olleet kyvykkäitä hoitamaan mua. Moni tuntuu kuvittelevan, että mä olisin voinut vaikuttaa huostaanottoon jollain tavalla. 

Koulussa oli paljon ennakkoluuloja

 Mä kävin ennen koulua erityisluokalla, ja voin sanoa, että se oli ihan tyhmää. Mut laitettiin erityisluokalle kai sen takia, koska ajateltiin sen olevan paras ratkaisu. Omasta mielestäni en kuulunut sinne missään vaiheessa. Tosi moni koulussa ajatteli, että oon jotenkin erilainen, koska asun sijaisperheessä. Ikään kuin siinä olisi jotain pahaa. Mulla oli vaikeuksia saada kavereita, ja mut jätettiin porukan ulkopuolelle. 

Mulla oli pari kaveria, joiden kanssa mä vietin välitunneilla aikaa. Ne tiesi, et asun sijaisperheessä eikä niitä haitannut. Kun vaihdoin koulua tuntui, että kaikki sielläkin jo tiesi, että asun sijaisperheessä.
 
Nyt oon ihan normaaliluokassa. Mun kanssa samalla luokalla olevat hyväksyy jotenkin sen faktan, että oon sijoitettu ja en eroa muista nuorista juurikaan. 

Suhtaudu sijoitettuun nuoreen avoimesti

Mun ja mun veljen lisäksi meidän perheessä asuu neljä sijoitettua lasta. Meillä ei oo yhtään tylsää hetkeä! Meidän perhe tekee kaikkia kivoja, tavallisia asioita yhdessä. Me käydään mökillä ja kesäisin uimassa koko sakilla, matkustellaan paljon ja ollaan paljussa ja tehdään muita hauskoja juttuja.
 
Kun kohtaatte sijoitettuja nuoria, niin suhtautukaa heihin AVOIMESTI! Ja muistakaa, että lastensuojelun asiakkuus ei välttämättä tarkoita sitä, että lapsi tai nuori olisi tehnyt jotain kamalaa.
 

Kirjoittaja on SOS-Kehittäjänuoret-kokemusasiantuntijaryhmän jäsen.

SOS-Kehittäjänuoret haluavat STIGMATON-projektillaan nostaa keskusteluun lastensuojelun asiakkaisiin liitetyn haitallisen leiman ja lisätä tietoa lastensuojelusta. Tietoisuuden lisäämisen kautta ryhmä uskoo lastensuojelun asiakkaita kohtaan asetettujen ennakkoluulojen heikentyvän ja tasavertaisen kohtaamisen lisääntyvän yhteiskunnassa.
 

Kirjoittaja

  profiilikuva
SOS-kehittäjänuori