Yksikään lapsi ei saa jäädä ilman harrastusta vähävaraisuuden vuoksi

16.4.2020
SOSblogi ammattilaisille
pojat käsikädessä jalkapallo mukana

Monissa perheissä taloudellinen ahdinko syvenee poikkeustilan vuoksi ja myös lasten harrastamisen mahdollisuudet vaikeutuvat merkittävästi. Aloitin alkuvuodesta työt SOS-Lapsikylän Unelmista totta -hankkeessa, jonka tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle yksi ympärivuotinen harrastus perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Urheilujärjestötaustani vuoksi olin innoissani tästä konkreettisesta mahdollisuudesta auttaa lapsia ja nuoria. Kohtasin kuitenkin hyvin nopeasti monenlaisia vähävaraisuuden tuomia haasteita, jotka koskettivat.

Suuren vaikutuksen minuun teki esimerkiksi nuoren jalkapalloilijan sisukkuus etsiä itse taloudellista tukea, kun perheellä ei ollut varaa maksaa laskuja, ja edelliseen seuraan oli jäänyt velkoja. Nuoren hätä oli ilmeinen, sillä edustusoikeus ei siirry uuteen seuraan, jos velkoja on maksamatta. Yhdessä perheen ja seurojen kanssa saimme tilanteen järjestykseen ja harrastustuen avulla kevennettyä merkittävästi perheen taakkaa nuorelle tärkeän harrastuksen maksuissa. 

Minua kosketti suuresti myös erään äidin halu mahdollistaa kroonisesti sairaan ja kotikoulua käyvän poikansa unelma kitaratunneista. Ilo oli käsinkosketeltava, kun poika sai tietää, että hän tervehtyessään pääsee kitaratunneille SOS-Lapsikylän harrastustuen avulla.

Vähävaraisten perheiden lapset tarvitsevat tukeamme

Ennaltaehkäisevä työ lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi on tärkeää. Parhaimmillaan lapselle mieluinen harrastus suojaa häntä syrjäytymiseltä. Valmentajien, ohjaajien ja muiden aikuisten rooli voi olla lapsen elämässä merkittävä. Jos lapsella on kotona jokin huonosti, nämä aikuiset ovat juuri niitä, jotka voivat huomata lapsen hädän. 

Koronaepidemian vaikutukset niin globaalisti kuin meillä täällä Suomessa ovat valtavat. Emme vielä tiedä kuinka paljon pandemia vahingoittaa yhteiskuntamme toimintakykyä, mutta on selvää, että haavoittuvissa olosuhteissa kasvavat lapset tarvitsevat apuamme nyt ja tulevaisuudessa enemmän kuin koskaan. 

Vaikka lasten harrastustoiminta on nyt tauolla, on tärkeää varautua turvaamaan lasten harrastusten jatkuminen sitten, kun harrastukset taas pyörähtävät käyntiin. Akuutin kriisin mentyä ohitse Unelmista totta -harrastustuki on tärkeämpi kuin koskaan. Yhdenkään lapsen ei tulisi joutua syrjään tai ilman harrastusta sen vuoksi, ettei perheellä ole siihen varaa.

Yhdessä voimme auttaa 

Unelmista totta -alustamme kautta voit auttaa harrastustukea tarvitsevia lapsia suoraan. Saamamme lahjoitukset ohjataan lasten auttamiseen ja alustan kautta ohjaamme harrastusmaksun suoraan toiminnan järjestäjälle. Yhdessä koulujen kuraattorien ja harrastustoiminnan järjestäjien kanssa etsimme tukea eniten tarvitsevat lapset ja nuoret. Tuen tarpeen kasvaessa myös toimintamme laajenee. On tärkeää, että useat tahot tekevät yhteistyötä ja tekoja vähävaraisten perheiden auttamiseksi, sillä lapselle perheen köyhyys on liian iso taakka kantaa. 

Sinäkin voit auttaa – tutustu Unelmista totta -hankkeeseemme osoitteessa www.unelmista.fi

Ennen kuin pääsemme taas harrastustemme pariin, liikutaan yhdessä lasten kanssa lähialueilla ja metsissä, se tekee hyvää niin mielelle kuin kehollekin! 

Kirjoittaja

Päivi Häikiö profiilikuva
projektipäällikkö, Unelmista totta -harrastustuki