5 neuvoa: Vanhempi, näin rauhoitat koronasta huolestuneen lapsen

18.3.2020
Uutiset
Lapsiperhe katselee yhdessä kuvakirjaa

Koronavirustilanne huolestuttaa nyt kaikenikäisiä. Vanhemman tehtävänä on huolehtia siitä, ettei lapsi jää murehtimaan asiaa yksin. Eri-ikäisiä lapsia voi rauhoittaa esimerkiksi näin:

1. Vastaa aina lapsen kysymyksiin ikätaso huomioiden. Tärkeintä on hälventää lapsen huolta. Sen voi tehdä esimerkiksi kertomalla, että Suomessa on hyvä terveydenhuolto ja vanhemmat huolehtivat kyllä lapsesta. On tärkeää, ettei lapsi jää yksin murheensa kanssa, vaan vanhempi ottaa sen kantaakseen.

2. Tee täsmentäviä kysymyksiä: Mikä lasta tilanteessa oikeastaan huolettaa? Jos lapsi murehtii vaikkapa sitä, voiko tautiin kuolla, vanhempi voi muistuttaa jälleen, että Suomessa on hyvä terveydenhuolto, eikä täällä jätetä ketään yksin.

3. Konkretisoi ja tutki yhdessä. Monissa perheissä on sairastettu flunssaa, ja koronaa voikin selittää pienelle lapselle vertaamalla sitä tuttuun tautiin. Vähän vanhemman lapsen kanssa voi vaikkapa käydä yhdessä katsomassa verkosta, miltä virus näyttää suurennettuna.

 4. Rajoita uutisten lukemista. Nuoret saattavat seurata uutisia hyvin aktiivisesti. Vaikka asioista on hyvä olla perillä, jatkuva uutisvirran seuraaminen voi aiheuttaa levottomuutta niin teini-ikäisissä kuin vanhemmissa itsessäänkin. Tämän vuoksi voi olla hyvä rajoittaa uutisten lukeminen vaikkapa kahteen kertaan päivässä.

5. Puuhastele yhdessä ja pidä yhteyttä läheisiin. Lapsista lisääntynyt aika perheen kesken voi tuntua mukavalta, ja perheajasta kannattaakin ottaa mahdollisuuksien mukaan ilo irti. Isovanhempien terveyttä koskevaa huolta voi lieventää soittamalla heille ja lähettämällä viestejä. 

Vinkit antoivat SOS-Lapsikylän psykologi ja perhepsykoterapeutti Hillevi Westman sekä kehitysjohtaja Kati Palsanen. Katin ja Hillevin neuvoja tilanteen käsittelyyn löydät myös SOScastin uusimmasta jaksosta.