SOS-Lapsikylä etsii yrityskumppaneita vauhdittamaan syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työllistymistä
06.03.2020 Kun takana on vaikeita elämänkokemuksia, itsestä kertominen voi tuntua haastavalta eikä omaa osaamista välttämättä osaa sanoittaa. Työnhakutaidotkin saattavat puuttua. SOS-Lapsikylä toivoo, että suomalaiset yritykset auttaisivat yritysvastuuhengessä näitä nuoria pääsemään työuran alkuun.
Yhteistyö yritysten ja sosiaalialan toimijoiden välillä on varsinkin kodin ulkopuolelle sijoitettujen ja maahanmuuttajataustaisten nuorten kohdalla erinomainen mahdollisuus tukea nuoria kiinnittymään yhteiskuntaan.
”Nuoret tulevat vaikeista taustoista eikä heillä välttämättä ole sukulaisten ja tuttavien tarjoamia työelämäverkostoja, joiden kautta ensimmäiset kesätyöpaikat usein löytyvät”, SOS-Lapsikylässä nuorten työllistymisen asiantuntijana toimiva Mikko Ylisuvanto kertoo.
Ensimmäiset kokemukset työelämään kiinnittymisestä luovat perustan nuoren käsityksille omista taidoistaan ja mahdollisuuksistaan. Ilman työpaikkaa jääminen voi syventää niin taloudellista kuin henkistä ahdinkoa, murentaa nuoren käsitystä itsestään ja johtaa syrjäytymiseen. Suomen hallituksen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmassakin pääteemana on nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja osallisuuden vahvistaminen.
Nuorten työllistäminen on osa yhteiskuntavastuuta
Nuorten työllistämistä työharjoittelujen ja kesätöiden kautta voidaan pitää yhtenä merkittävimmistä tavoista kantaa yhteiskuntavastuuta.
Mitä tällainen yhteistyö voisi olla? SOS-Lapsikylä on tukenut nuorten työllistymistä yhdessä Janssenin (osa Johnson & Johnsonia) kanssa useana vuonna järjestetyllä H’uraa-valmennuksella, jonka tavoitteena on vahvistaa lastensuojelun piirissä varttuneiden sekä maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistymismahdollisuuksia.
Janssenin työntekijöiden tuella on käyty läpi, mistä työpaikkoja voi etsiä, miten työhakemus ja ansioluettelo tehdään, ja miten työhaastattelussa toimitaan. Nuoret ovat saaneet oppia myös työsopimuksen tekemisestä sekä työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista. Henkilökohtaista ohjausta nuoret ovat saaneet sekä CV:n tekoon että työhaastattelutilanteiden harjoitteluun.
Janssen haastaa muutkin mukaan
Janssenilta työpajaviikonlopussa mukana olleet valmentajat ammensivat nuorille oppeja omien työelämäkokemustensa pohjalta.
”Näillä vaikeista oloista tulleilla nuorilla on paljon energiaa ja hyvää mieltä, joka on tarttuvaa. Samalla saa itsekin uusia näkökulmia”, toteaa Janssenin lääketieteellinen asiantuntija Saara Rannanpää.
Nyt Janssenin porukka haastaa muutkin yritykset toteuttamaan yhteiskuntavastuutaan tällä konkreettisella, lähiympäristöä auttavalla tavalla.
”Tällaisen yhteistyön merkitys voi olla valtaisa! Nuoren koko elämä voidaan saattaa raiteilleen ja vaikutukset voivat heijastua seuraavaan sukupolveen saakka, kun luottamus omiin kykyihin ja yhteiskuntaan siirtyy tukea saaneiden nuorten lapsille”, SOS-Lapsikylän yritysyhteistyöpäällikkö Annemi Usva-Vänttinen kiittää.
Haluaisiko teidänkin yrityksenne lähteä auttamaan nuoria työelämän alkutaipaleella? Ota yhteyttä SOS-Lapsikylään, niin mietitään teille sopiva tapa!
Annemi Usva-Vänttinen
yritysyhteistyöpäällikkö
puh. 040 046 5020
annemi.usva-vanttinen(at)sos-lapsikyla.fi