Lapsia on aina kohdeltava lapsina – myös pakolaislapsia

5.3.2020
Uutiset

Jännitteiden kasvaessa Turkin ja Kreikan rajalla kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö vaatii lasten ja heidän perheidensä välitöntä suojelua.

”Tuomitsemme ankarasti kaikki väkivallan muodot ja kehotamme päättäjiä ja viranomaisia varmistamaan, että kodeistaan pakenevat lapset ovat suojassa väkivallalta ja että he pääsevät turvaan ja saavat riittävää huolenpitoa. Hallitukset eivät voi kääntää selkäänsä näille lapsille. Hallitusten on jaettava vastuunsa turvaa hakevien lasten hoivan ja suojelun takaamiseksi”, sanoo kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön väliaikainen toimitusjohtaja, talousjohtaja Steffen Braasch.
 
Lapsia on aina kohdeltava ennen kaikkea lapsina. Heidän oikeutensa huolenpitoon ja suojeluun on turvattava kaikissa olosuhteissa.

Kuva: Giorgos Moutafis

 ”Yhdessä institutionaalisten ja kansalaisyhteiskunnan kumppaneiden kanssa SOS-lapsikyläjärjestö on valmis olemaan osa vahvaa yhtenäistä ratkaisua tarjoamalla hoivaa ja psykososiaalista sekä koulutustukea lapsille, jotka haluavat uudelleenrakentaa elämäänsä”, Steffen Braasch sanoo.

Pakolaisleiri ei ole lasten paikka

Pakolaisleirit eivät ole oikea paikka lapsille. Valtioiden tulisi tarjota heille laadukasta yhteisöllistä hoivaa. Tämän on sisällytettävä pääsy peruspalveluihin, kuten terveydenhuoltoon, koulutukseen ja psykososiaalisen tuen piiriin.
 
Lapsia ei pidä erottaa perheistään, ellei se ole heidän etujensa mukaista eikä lapsia pidä koskaan pidättää. Ilman huoltajaa tulevat ja heistä eroon joutuneet lapset tulisi yhdistää perheisiinsä, mikäli se on heidän etujensa mukaista, ja heidän kuuluu saada yksilöllisiä tarpeitaan vastaavaa sijaishuoltoa.

Kreikan SOS-lapsikyläjärjestö auttaa satoja lapsia Lesboksella

Kreikan SOS-lapsikyläjärjestö auttaa päivittäin noin 200 lasta Kara Tepen pakolaisleirillä Lesboksen saarella.

Viimeaikaiset jännitteet saarella pakottivat Kreikan lapsikyläjärjestön, kuten monet muutkin kansalaisjärjestöt, keskeyttämään toimintansa väliaikaisesti viikon ajaksi. Nyt työntekijät ovat kuitenkin pystyneet palaamaan takaisin Kara Tepeen ja jatkamaan järjestön koulutusta ja psykososiaalisia tukea tarjoavia ohjelmia.
 
Tämän lisäksi Kreikan SOS-lapsikyläjärjestö pyörittää päiväkeskuksia Ateenassa, Kreetalla ja Thessalonikissa. Nämä keskukset tukevat joka kuukausi noin 400 pakolaista ja siirtolaista heidän alkuperästään riippumatta.