Batiikkikankaiden avulla ylös köyhyydestä

1.3.2020
Tarinoita maailmalta
Tansanialainen nainen seisoo tiiliseinän edessä

Loppumatka syvällä Tansanian maaseudulla Mufindissa sijaitsevaan Ukelemin kylään on pitkä ja töyssyinen. Okranvärinen maa pölisee auton renkaiden alla. Muuta liikennettä ei juuri tule vastaan, sillä moottoriajoneuvoja on vain harvalla. Matkaa palvelujen äärelle Mafingan kaupunkiin on noin 60 kilometriä.

Ukelemin kylässä asuu myös 45-vuotias leskiäiti, Zaimaru. Hänellä on neljä tytärtä, jotka ovat 17-24-vuotiaita. Yksin jääneen naisen asema maaseudulla ei ole helppo. Päivät koostuvat veden ja polttopuiden haun sekä ruuanlaiton ohella peltotöistä. Aiemmin vesi piti hakea tunnin matkan päästä, mutta nyt kaivo on lähellä. Zaimarun mukaan yhteisössä suurimpia haasteita aiheuttavat köyhyys, patriarkaalinen kulttuuri sekä alkoholinkäyttö.  

Aikaisemmin Zaimarun tulot olivat täysin riippuvaisia maanviljelystä. Kylässä viljellään mm. maissia, papuja ja auringonkukkia sekä kasvatetaan kanoja ja sikoja. Maanviljelystä saatavat tulot ovat kuitenkin hyvin kausiluonteisia ja riippuvat sadon onnistumisesta. Zaimaru on päässyt mukaan SOS-Lapsikylän naisten aseman parantamiseen ja lasten oikeuksien edistämiseen tähtäävän kehitysyhteistyöhankkeeseen.

Hän ja muut hankkeen piirissä olevat naiset ovat saaneet koulutusta mm. toimeentulon hankintaan, yrittäjyyteen, rahan säästämiseen ja lainaamiseen sekä maanviljelyyn. Lisäksi hankkeessa on etsitty naisille uusia toimeentulon lähteitä epäsäännöllisten viljelytulojen rinnalle. Naisten ryhmä onkin ryhtynyt tekemään nestesaippuaa sekä värjäämään batiikkikankaita, sillä niistä on mahdollista saada tuloja ympäri vuoden.

Batiikkia naiset ovat värjänneet vasta muutaman kuukauden ajan, mutta heillä on jo selvät suunnitelmat tulevan varalle. He myyvät kankaita oman yhteisönsä jäsenille sekä markkinoille. He säästävät kankaiden myynnistä saamansa tulot ja keräävät rahaa niin kauan, että heillä on mahdollisuus laajentaa tuotantoa. Sitä varten tarvitaan kuitenkin isommat tilat, sillä nyt he työskentelevät pienessä huoneessa paikallisyhdistyksen tarjoamissa tiloissa.

Zaimaru on todella kiitollinen hankkeessa saamistaan opeista. Hän kertoo ymmärtävänsä nyt paremmin taloudelliseen turvallisuuteen liittyviä asioita. Zaimaru haaveilee pystyvänsä laajentamaan viljelyksiään saadakseen lisätuloja ja voidakseen rahoittaa lastensa opintoja sekä elää itsenäistä elämää. Hän on pystynyt jo hankkimaan yhden sian ja suunnittelee toisen hankintaa. Lisäksi hän haluaisi laajentaa maissipeltojaan niin, että jatkossa olisi mahdollista saada kaksinkertainen sato nykyiseen verrattuna.

Positiivisen vanhemmuuden koulutusten kautta hän kertoo saaneensa tärkeää oppia, miten huolehtia lapsista ja osaa nyt neuvoa muitakin, miten lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa voidaan vähentää.

SOS-Lapsikylän ulkoministeriön ja SOS-Kummien tuella Tansanian Mufindissa toteuttama kehitysyhteistyöhanke lisää huoltajien kykyä ja taloudellisia mahdollisuuksia huolehtia lapsistaan ja tarjota lapsille suojelua sekä vahvistaa lapsen oikeuksien toteutumista.

Hankkeessa vahvistetaan paikallisyhdistysten toimintaedellytyksiä ja keskinäistä yhteistyötä sekä tehdään yhteistyötä kunnan ja aluehallinnon sekä viranomaisten kanssa rakenteiden uudistamiseksi.

Lue lisää täältä.

TEKSTI Elina Pitkäranta
KUVAT Anthony Ubaud