Isatou, 21, kamppailee työllistymismahdollisuuksien kanssa

27.2.2020
Tarinoita maailmalta

SOS-Lapsikylä on tänä vuonna aloittanut Gambiassa kehitysyhteistyöhankkeen gambialaisnuorten työllistymisen tukemiseksi. Yksi hankkeeseen mukaan valituista nuorista on 21-vuotias Isatou, jonka tarina on tyypillinen esimerkki köyhällä maaseudulla varttuneen nuoren naisen elämästä.

Isatou, 21, on naimisissa. Ei kuitenkaan vapaasta tahdostaan, vaan hänet pakotettiin avioliittoon. Isatou asuu äitinsä kanssa, hänen isänsä on kuollut. Isatoulla on 7 kuukautta vanha tyttövauva. Hänellä ei ole työ- tai opiskelupaikkaa, vaan hän on työtön kotiäiti. Koulua hän on käynyt toisen asteen loppuun saakka.

”En näe tulevaisuuttani kovin hyvänä: olen nuori äiti, jonka elämässä on paljon haasteita”, Isatou kertoo.

Hänen mukaansa töiden saaminen ei ole helppoa. Hän kuitenkin haaveilee menestyvän yrittäjän urasta. Erityisen kiinnostunut hän on kansainvälisestä tavarakaupasta.

Suurimpina haasteina nuorten gambialaisten elämässä Isatou pitää työttömyyttä sekä pakotettuja ja varhaisia avioliittoja. Hänen mielestään nuoret tarvitsisivat enemmän työmahdollisuuksia, käytännöntaitojen oppia sekä varhaisten avioliittojen ehkäisemiseen tähtäävää työtä.

Nyt Isatou on päässyt mukaan SOS-Lapsikylän hankkeeseen, jonka tavoitteena on parantaa haavoittuvassa asemassa olevien nuorten asemaa sekä lisätä heidän taloudellisia ja sosiaalisia mahdollisuuksiaan. Tämä antaa uskoa parempaan huomiseen.

Isatou toivoo voivansa jonain päivänä elää vastuullisen ja riippumattoman naisen elämää. Hän unelmoi voivansa käydä kansainvälistä kauppaa etenkin paikallisesti tuotetuilla tavaroilla.

***

SOS-Lapsikylä tukee nuorten työllistymistä

Nuorten työttömyys on vakava ongelma Gambiassa, joka on yksi maailman vähiten kehittyneistä maista. Lähes puolet maan 14-24-vuotiaista oli työttömiä vuonna 2017. SOS-Lapsikylän ulkoministeriön sekä SOS-kummien tuella toteuttaman kehitysyhteistyöhankkeen tavoitteena on parantaa Gambiassa haavoittuvassa asemassa olevien nuorten asemaa ja lisätä heidän taloudellisia ja sosiaalisia mahdollisuuksiaan. Hankkeen piirissä on 600 nuorta.

Hankkeen päätavoitteena on tukea heikoimmassa asemassa olevien nuorten työllistymistä mm. kehittämällä ammatillista koulutusta, tarjoamalla uraohjausta ja mentorointia sekä työharjoittelupaikkoja ja yrittäjyyskoulutusta. Nuoria tuetaan myös elämäntaitojen kehittämisessä. Heille opetetaan seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä asioita sekä tuetaan sosiaalisten ja muiden elämäntaitojen kanssa.

Tutustu tarkemmin hankkeeseen.