Naisen elämää Etiopian köyhällä maaseudulla

20.2.2020
Tarinoita maailmalta
Etiopialainen perhe ulkona askareissaan

Etiopia on yksi Afrikan väkirikkaimmista ja köyhimmistä valtioista. Yli puolet maan 90 miljoonasta asukkaasta on alaikäisiä. Vain alle joka viidennellä tytöllä on mahdollisuus suorittaa toisen asteen koulutus, ja 40 % tytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaana. Yli 85 % etiopialaisnaisista elää maaseudulla. Naiset ja tytöt joutuvat kärsimään myös monista haitallisista perinteistä, kuten sukuelinten silpomisesta.

Kamarun tarina kertoo siitä, millaista on elää tyttönä ja naisena Etiopian maaseudulla. Hän syntyi köyhään perheeseen Jimman alueella Etiopiassa. Kamaru lähetettiin kylästään hankkimaan elantoa perheensä auttamiseksi hyvin nuorena. Hän päätyi kotiapulaiseksi 25 kilometrin päähän kodistaan. 

Kamaru tuli raskaaksi 15-vuotiaana. Hän järkyttyi ja masentui tapahtuneesta. Koska raskaaksi tulo avioliiton ulkopuolella on tabu etiopialaisessa yhteiskunnassa, Kamarulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin mennä naimisiin lapsen isän, Muhidinin kanssa.

Suurperhe-elämää tuo haasteita

Tänä päivänä Kamarulla on Muhidinin kanssa seitsemän lasta: kuusi tyttöä ja yksi poika. Heidän esikoisensa, Aziza, halvaantui isänsä tavoin 8-vuotiaana. Aiemmin Kamaru työskenteli hotelleissa ansaitakseen perheelleen elannon leipomalla etiopialaista hapanleipää ’injeraa’ sekä pesemällä pyykkiä.

Kaksi vuotta sitten Kamaru sai kaksostytöt. Elämä muuttui entistä raskaammaksi ja hänen oli pakko lopettaa työnteko hotellissa. Kamarulla ei ole varaa lähettää lapsiaan kouluun. Suurperheen elämä köyhällä maaseudulla on päivittäistä selviytymistä.

Uuteen alkuun SOS-Lapsikylän tuella

Tänä vuonna SOS-Lapsikylä käynnisti Jimman alueella kehitysyhteistyöhankkeen Suomen ulkoministeriön tuella. Hankkeen tärkeimpinä tavoitteina ovat köyhyyden vähentäminen ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien naisten ja lasten elämänlaadun ja hyvinvoinnin parantaminen. Kamarun perhe on yksi 500 hankkeeseen osallistuvista perheestä. Perheet saavat yksilöllistä tukea ja opastusta mm. ravitsemukseen, terveydenhuoltoon, koulunkäyntiin, vanhemmuuteen ja toimeentulon hankintaan.

Tietoa hankkeesta:

Nelivuotisen hankkeen tarkoitus on vahvistaa huoltajien ja yhteisön kykyä huolehtia lapsista. Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa turvallisessa ja tukevassa perheessä. Teemme työtä erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi. Tuemme perheitä jotta he pystyvät paremmin huolehtimaan lapsista. Vahvistamme myös paikallisia rakenteita ja kehitämme alueen lasten ja perheiden elinoloja yhdessä.

Lue lisää hankkeesta.


KUVAT: Lene Godiksen, Tanskan SOS-lapsikyläjärjestö