Ruoka viestii välittämisestä – SOSdinnerillä autat kovia kokeneita lapsia

4.2.2020
SOSblogi

”Tulkaa syömään! Syömään, ruoka jäähtyy! Nyt heti syömään, leikit voivat odottaa!” Kuinka monta kertaa olenkaan maanitellut lapsia ruokapöydän ääreen kesken leikkien. Kuulevatko ne edes… eivätkö ne kuule, että äidin äänensävy kiristyy…

Kuinka luottavaisia lapset olivatkaan: ruokaa oli tarjolla eilen, sitä on tänäänkin ja taatusti huomennakin, vaikka hiukan vetkuttelisikin. Ja loppujen lopuksi, kun istutaan yhteiseen pöytään, ei äiti suuttunutkaan, vaan jutellaan taas samat jutut; miten päivä on mennyt, mitäs huominen tuo tullessaan ja muuta tavallista. Tuttua rutiinia, joskus tylsää ja toistuvaa, mutta lapsesta niin turvallista ja ihanaa.

Juttelin näistä muistoista nyt jo aikuisten lasteni kanssa. Oli lämmittävää kuulla, miten tärkeitä nuo päivästä toiseen, vuodesta vuoteen toistuneet, koko perhettä yhteen liimanneet ruokailuhetket ovat heille olleet.

Ruoka on tärkeä hoivan väline

Arkiset ruokailuhetket merkitsevät lapselle elämän tärkeimpien ihmisten rakastavaa hoivaa, ja sen luomaa turvan tunnetta. Yhteinen ateria voi tarjota lohtua ja pehmentää vaikeista asioista puhumista.

Kuitenkin tätä hoivaa vaille jää Suomessakin valtava määrä lapsia. Joka kymmenes lapsi tarvitsee tälläkin hetkellä lastensuojelun tukea ja 150 000 lasta kärsii köyhyydestä. 

Kun kovia kokeneelta lapselta kysyy, mikä on kotona tärkeintä, vastaus on usein, että jääkaapissa olisi ruokaa tai että pikkusiskon ei tarvitsisi mennä maha kurnien nukkumaan.

SOSdinner on moderni tapa auttaa

SOS-Lapsikylän ystävät, eri yritysten henkilöstöporukat ja lukuisat vapaaehtoiset toivovat meiltä jatkuvasti uusia tapoja tukea apua tarvitsevia lapsia ja perheitä. Siksi olemme yhdessä yhteistyökumppaneidemme Fazerin, Pauligin ja Fiskars Groupin kanssa kehittäneet uuden ja innostavan hyvän mielen tavan auttaa! SOSdinner voi olla mitä tahansa hienon illallisen, piknikin, rennon brunssin tai simppelin soppahetken väliltä. Kuka tahansa voi kutsua läheisensä mukaan SOSdinnerille tekemään hyvää. SOSdinnerissä yhdistyvät tapa vahvistaa ihmisten suhteita tuomalla heidät yhteen, sekä keino tarjota apuaan turvattomissa oloissa kasvaneille lapsille Suomessa.

Yhteisestä ruokahetkestä nauttimisen lisäksi osallistujat voivat tukea kovia kokeneita lapsia kutsujen järjestäjän SOS-Lapsikylän hyväksi perustaman keräyksen kautta. Kaikki SOSdinnereistä kertyvät tuotot auttavat SOS-Lapsikylää tukemaan perheitä niin, että lapset voisivat asua omassa kodissaan ja että vanhemmat huolehtisivat siitä, että jokainen lapsi saisi joka päivä tarvitsemansa ateriat. 

Ystävät yhteen ystävänpäivänä

Olemme saaneet jo nyt omia SOSdinnereitään järjestäneiltä ihmisiltä hersyvän ihastunutta palautetta uudesta ideasta! Heidän vieraansa ovat olleet täydellä sydämellä asiassa mukana ja moni vieraista on jo luvannut järjestää omat kekkerit SOSdinner-teemalla. Ihania tunnelmia löytyy tunnistella #SOSdinner sosiaalisesta mediasta jo paljon!

Hyvä hetki SOSdinnerin järjestämiseen on esimerkiksi ystävänpäivä 14.2. Yhteisessä pöydässä ystävien kanssa on parannettu maailmaa tuntitolkulla aina ennenkin. Taidanpa tulevana ystävänpäivänä kutsua kavereita kylään – uskon, että jaamme ilolla yhteisen tunteen siitä, että parannamme samalla maailmaa ihan konkreettisesti lasten hyväksi.


Näin järjestät SOSdinnerin:
• Ilmoittaudu mukaan: www.sos-lapsikyla.fi/sosdinner. Saat samalla sähköisen keittokirjamme.
• Päätä aika ja paikka.
• Perusta SOSdinner-keräys osoitteessa https://oma.sos-lapsikyla.fi/sosdinner
Jos vieraasi haluavat tehdä lahjoituksen lasten hyväksi käteisellä tai muulla tavalla, voit siirtää lahjoitukset suoraan Nordean tilille FI27 2386 1800 0100 66, viitteellä 2561.
• Kutsu läheiset ihanaan iltaan yhdessä ja ohjaa heidät keräyksesi sivulle. Kukkia tai tuliaisia ei SOSdinnereillä tarvita, vieraasi ilmoittautuvat juhliisi tekemällä lahjoituksen lasten ja perheiden hyväksi Suomessa.
• Valmista herkkuruokaa ja nauti!
• Jaa kuvasi tunnisteella #SOSdinner – ja autat vielä enemmän

Tutustu järjestäjän ohjeisiin ja lisämateriaaliin sekä yrityskumppaneiden herkullisiin resepteihin www.sos-lapsikyla.fi/sosdinner

Katso myös, miten ihania hetkiä jo mukaan innostuneet ystäväporukat ovat järjestäneet! Löydät kuvat tunnisteella #SOSdinner.