Osalle lapsista joulu on pelon juhla

9.12.2019
Lastensuojelussa tapahtuu

Useimmille lapsille joulu on vuoden kohokohta ja se kaikkein paras päivä heti oman syntymäpäivän jälkeen. Joulu on yhdessäolon, ilon ja antamisen juhla. Sen odotus alkaa jo joulukuun alussa, kun lapsi saa vihdoin avata joulukalenterin ensimmäisen luukun, ja jouluaattoon liittyvä kihelmöivä jännitys alkaa jo kipinöidä vatsanpohjassa.

Olemme jo aloittaneet jouluvalmistelut yhdessä oman lapseni kanssa. Leivomme yhdessä pipareita. Kuuntelemme Kauneimpia joululauluja. Ripustamme ikkunaan paperitähden ja jouluvalot yhteistuumin. Koristelemme kuusen ja kiinnitämme värikkäät koristeet sen oksille. Nämä pienet, vuodesta toiseen toistuvat joulupuuhat tuovat lapselle sen tutun, turvallisen ja lämpimän tunteen, jonka muistan oman lapsuuteni jouluista. 

Valitettavasti tämä ei ole todellisuutta kaikissa suomalaisissa kodeissa.

Katson oman lapseni säihkyviä silmiä, kun hän suunnittelee kirjoittavansa joulupukille lahjatoiveistaan, enkä voi olla ajattelematta, että kaikki lapset eivät odota joulua ilolla. Osa lapsista kokee jouluna entistä kovempaa hätää ja ulkopuolisuuden tunnetta.

Turvattomuus periytyy sukupolvelta toiselle

Perheväkivallasta kärsii joka viides lapsi Suomessa, ja loma-ajat voivat olla väkivaltaisessa perheessä arkeakin rajumpaa aikaa, kun alkoholi astuu kuvioihin. Vanhempien päihdeongelmasta Suomessa kärsii 70 000 lasta. Joulu on monessa perheessä kosteampi kuin lasten turvallisuudentunteen vuoksi olisi hyväksi. 

Liian moni pieni tyttö ja poika viettää tämänkin joulun turvattomassa kodissa, jossa joulun odotus ei ole ilon, vaan pelon täyttämä. Turvattomassa kodissa lapsi saa perintönä heikommat lähtökohdat elämäänsä.

Apua tarvitsevien lasten ja perheiden määrä Suomessa kasvaa joka vuosi. Jokaisella lapsella on oikeus elää tavallista lapsen elämää. Turvattomassa kodissa se ei ole mahdollista. Pelko ja turvattomuus vaikuttavat tutkimusten mukaan lapsen elämään pitkälle aikuisuuteen. Sukupolvelta toiselle periytyvien ongelmien kierre on kuitenkin mahdollista katkaista, kun lapsi saa tukea ja apua ajoissa.

SOS-Lapsikylän tavoitteena on tukea lapsia ja perheitä niin, että lapset voivat elää turvallisesti omassa kodissaan. Tähän pääsemme varhaisen tuen ja puuttumisen avulla. Puuttumalla tilanteeseen ja tukemalla perheitä pystymme varmistamaan, ettei lastensuojelun tarve siirry seuraavalle sukupolvelle. 

Lahjoita lapselle toivoa

Sinä voit auttaa heikommassa asemassa olevia lapsia! Voit tehdä joululahjoituksen ja antaa lapselle lahjaksi turvallisen joulun. Lapsen elämä ei odota. Auta nyt.

Yhdessä voimme muuttaa pelkoa ja turvattomuutta kokevien lasten elämän. Kiitos Sinulle, kun välität!

Kirjoittaja

Aura Yliselä profiilikuva
varainhankinnan asiantuntija