”Voima ja väkivalta eivät auta nuoria sopeutumaan”

3.12.2019
SOScast
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Kati Palsanen istumassa sohvalla

Lastensuojelulaitosten harjoittamat kurinpitokeinot ovat olleet viime aikoina useasti otsikoissa. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen penää lasten ja nuorten kanssa työskenteleviltä laitosten työntekijöiltä peiliin katsomista.

”Väkivallalla ja voimalla lapsia ja nuoria ei koskaan saada sopeutumaan tähän yhteiskuntaan. Toimenpiteiden pitää olla jotain ihan muuta. Olen itse ollut nuorisokodissa töissä ja tehnyt pitkään tutkimustyötä koulukotien parissa. Väitän, että 98 % laitoksissa olevista nuorista pärjäisi vähemmälläkin kurinpidolla”, Pekkarinen lataa ja jatkaa:

”Lastenkodeissa ja nuorisokodeissa on liian vähän ihmisiä, joilla on aidosti aikaa rakentaa luottamusta nuoriin. Moni laitoksessa oleva nuori on kokenut vakavaa kaltoinkohtelua ja heillä on taustallaan paljon kielteisiä kokemuksia viranomaisten kanssa. Luottamuksen rakentamiseksi tarvitaan näiden nuorten kanssa todella paljon aikaa. Pienen ja jatkuvasti vaihtuvan henkilökunnan on mahdotonta luoda tällaista luottamuksellista suhdetta”, Pekkarinen toteaa.

Millaiset syyt johtavat lastensuojelun tarpeeseen? Mihin yhteiskunnassa tulisi puuttua, jotta lastensuojelun tarve vähenisi? Lastensuojelun parissa työskentelevät Pekkarinen ja Kati Palsanen pohtivat näitä kysymyksiä SOScastin 19. jaksossa.

”Lastensuojelulaitoksissa olevat nuoret tarvitsevat luotettavia aikuisia ja aikaa – eivät voimakeinoja”, sanoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen SOScastissa.