”Apu pitää viedä virastoista perheen arkeen” – Me-säätiön Ulla Nord vieraana SOScastissa

3.9.2019
SOScast
Kati Palsanen ja Me-säätiön Ulla Nord studiossa

Suomessa on 20 000 lasta ja nuorta, joiden arvioidaan olevan vakavassa ylisukupolvisen syrjäytymisen riskissä. Virastoissa annettavan avun sijaan tuki pitäisi viedä ihmisten koteihin niin, että vaikkapa perhettä auttava työntekijä olisi aamulla laittamassa hangoittelevia lapsia kouluun. Tällaista arkeen pureutuvaa lähestymistapaa perää SOScastin vieras, Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord. Hän keskustelee yhdessä Kati Palsasen kanssa syrjäytymisen ehkäisystä.

Me-säätiön luomassa Arki ensin -ohjelmassa on kartoitettu keinoja sukupolvelta toiselle siirtyvän syrjäytymisen kierteen pysäyttämiseksi.

”Monet ihmiset ovat nykyisin yksinäisiä ja vailla omaa yhteisöä. Etenkin nuorille olisi hirveän tärkeää kuulua yhteisöön ja tuntea, että he voivat antaa jotain yhteiskunnalle. Jos nuori ei löydä omaa paikkaansa yhteiskunnasta myönteisellä tavalla, hän saattaa ottaa paikkansa ikävilläkin keinoilla”, Nord toteaa.

Arkin ensin -ohjelman pääteemoihin kuuluukin se, että annetaan nuorelle paikka yhteiskunnassa, joko opiskelun tai työllistymisen kautta.

Miten apu viedään syrjäytymisriskissä olevien perheiden koteihin ja millä keinoin koulupudokkaat nostetaan takaisin opintielle? Miksi tämä kaikki on tärkeää syrjäytymisen ehkäisemiseksi? Kuuntele SOScast!

”Niille ihmisille, jotka elävät syrjäytymisriskin alla, arjen vastakohta ei ole pyhä. Se on tyhjyys”, toteaa SOScastissa vieraileva Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord.