Sadun lumovoima kantaa sukupolvien yli

21.8.2019
SOSblogi

Pohtiessani satujen voimaa mieleeni juolahti muisto lapsuuden saunailloista. Niistä, joihin pakattiin mukaan folioon kääritty kiuasmakkara ja keltainen Jaffa-pullo jaettavaksi millilleen tasan pikkuveljeni kanssa. Jo juostessamme pitkin kerrostalon käytävää kohti kellarissa ollutta saunaa, mietin, mitenköhän isäni improvisoima tarina kissanpennuista jatkuisi…

Saunassa hiustenpesu ei todellakaan ollut meidän lasten lempipuuhaa, mutta niin vain istua tapitimme pesupenkillä veljeni kanssa vierekkäin jatkotarinan huimia käänteitä kuunnellen, samalla kun äiti tai isä pörrötti tummat kutrimme vaahdonvalkoisiksi.

Sadun lumovoima siis toimi – se muutti kiukuttelua aiheuttaneen tukanpesuhetken odotetuksi tapahtumaksi! Ja kuinka monta iltariehuntaa olenkaan itse saanut aisoihin yhdessä lasteni kanssa valitun iltasatukirjan ääreen käpertymällä. Iltasaturutiini oli meille tärkeä tapa rytmittää arkea ja rauhoittua, olla lähekkäin. Lopuksi saatoimme vielä pohtia päivän tapahtumia, jos siltä tuntui.

Rakkaimmat sadut ovat siirtyneet myös sukupolvelta toiselle. ”Myry ei saa unta” oli aikanaan yksi lapsuuteni lemppareita ja niinpä Myry sai seikkailla myös omien lasteni iltahetkissä. Nuo repaleisiksi luetut Myry-kirjat ovat edelleen tallella – ehkä kaivan ne esiin joskus omien lastenlasteni yökyläilyä varten.

Sadut osaksi perheiden arkea DNA:n ja SOS-Lapsikylän yhteistyöllä

SOS-Lapsikylän tavoitteena on tukea perheitä niin, että jokainen lapsi voisi kasvaa omassa kodissaan turvassa ja rakastettuna. Arkiset iltatoimet ennen nukkumaanmenoa luovat parhaimmillaan lapsille turvallisuuden tunnetta ja rauhoittavat koko perheen tohinoita. Joskus iltahetket saattavat olla myös täynnä kiukuttelua, jolloin kaikkien pinna kiristyy. Vanhemman ja lapsen yhteinen satuhetki auttaa rakentamaan rauhoittavia rutiineja, lujittaa vanhemman ja lapsen suhdetta sekä synnyttää myös kipinän lukuharrastuksen pariin.  

SOS-Lapsikylässä halusimme vahvistaa ja modernisoida hieman hiipunutta satuperinnettä digitalisaation keinoin. Onneksemme pitkäaikainen yhteistyökumppanimme DNA innostui kanssamme aiheesta. DNA:n tavoitteena on yhdessä SOS-Lapsikylän kanssa edistää lasten ja nuorten digitaalista yhdenvertaisuutta. Siksi halusimme yhdessä tarjota matalan kynnyksen mahdollisuuden uppoutua satujen maailmaan. DNA:n ja SOS-Lapsikylän Satuillaan-kampanjassa tunnetut klassikkosadut tuodaan nykypäivään modernisoituina versioina.

Kampanjan aikana julkaistaan kahdeksan modernisoitua klassikkosatua digitaalisesti sekä luettavassa että kuunneltavassa muodossa. Saduissa kuusivuotias Nelli sekä maaginen Vihreä Kettu vievät lukijan satumaailman lumoihin. Sadut antavat mahdollisuuden oivaltaa jotain elämästä ja opettavat rohkeudesta niin aikuisia kuin lapsiakin. Minut nämä sadut veivät mukanaan – kukaties sinut ja lapsesikin!

Satuillaan yhdessä, koko perheen kanssa! https://www.dna.fi/satuillaan