Maaret Kallio SOScastissa: Lempeä vanhemmuus syntyy arkisista kohtaamisista

11.6.2019
SOScast
Kati Palsanen ja Maaret Kallio sylissään koira istuvat studiossa

Miten vanhemmuuteen usein liittyvästä syyllisyydestä pääsee eroon? Entä miten löytää tasapaino omien ja lapsen tarpeiden välillä? Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio on monelle tuttu kirjoistaan ja Helsingin Sanomien kolumneistaan. SOScastin 10. jaksossa Kallio keskustelee SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lempeästä vanhemmuudesta.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio on monelle tuttu kirjoistaan ja Helsingin Sanomien kolumneistaan. Kallio vieraili SOScastissa puhumassa SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lempeästä vanhemmuudesta.

”Vanhemmuus ei ole sitä, että pidetään hieno luento ja lapsi poimii siitä ohjeet hyvään elämään. Se syntyy arkisista tilanteista ja kohtaamisista. Lapsi oppii ja omaksuu asioita koko ajan suhteessa vanhemman kanssa: miten lapseen itseensä suhtaudutaan, tai miten vanhempi suhtautuu itseensä ja toiseen vanhempaan”, Kallio summaa.

Vanhemmuuteen vaikuttavat aina myös omat lapsuudenkokemukset. Kallio peräänkuuluttaakin vanhemmilta armollisuutta itseään kohtaan.

”Jos kotona on ollut hyvin köyhä tunnekulttuuri, kuten monella suomalaisella on ollut, ei voi vain päättää, että nyt meillä saa näyttää kaikki tunteet. Toivoisin jokaisen vanhemman miettivän, miten sinut hän on omien lapsuuden- ja nuoruudenkokemustensa kanssa.”

Miten vanhemmuuteen usein liittyvästä syyllisyydestä pääsee eroon? Entä löytää tasapaino omien ja lapsen tarpeiden välillä? Kuuntele SOScastin tuorein jakso!

SOScastissa - Maaret Kallio
”Tutkimusten pohjalta tiedetään, että lapset toivovat eniten aikaa vanhempiensa kanssa. Se on pysäyttävää. Lasten toiveet ajanvietosta ovat yleensä aika kohtuullisia: saunomista, pelaamista tai kävelylenkkejä yhdessä”, Kallio toteaa.