Tolkulla pärjää ja tavallinen riittää

15.5.2019
Ihmiset työmme takana

”Soppiiko, että tulen taas ongelle poikien kanssa”, kuuluu puhelimesta. Kalakavereita kyselee liki kolmekymppinen nuori mies, entinen tukiperhelapsemme. Ja taisipa hän olla toissa jouluna juuri aattoiltana ajelulla meilläpäin. Tiesi, että meillä varmasti käy joulupukki. Nuori mies saa arkeensa tekemistä ja lapset palvotun kohteen vierailulle. Hän on myös esimerkki siitä, miten pitkäkestoisia ystävyyssuhteita tukiperhetoiminta voi saada aikaan.

Istuin viikonloppuna pihalla ja kuuntelin lasten leikkejä kirjoittaessani tätä. Meillä oli puolenkymmentä alakouluikäistä tukipoikaa pihalla. Palaan aina ajatukseen, että tavallinen riittää. Mikä riemu on hiekkakasasta, kivistä, kepeistä, trampoliinista, kiipeilypuusta, palloista, jousipyssystä, polkupyöristä… Tämän lisäksi riittävän usein ruokaa ja hyvät yöunet, niin resepti hyvään ja tavalliseen tukiviikonloppuun on valmis.

Tukiperhe auttaa, kun voimat ovat vähissä

Tukiperheet auttavat monen lapsen ja perheen elämää tilanteissa, joissa omien vanhempien voimavarat ovat heikentyneet. Yleisimpiä syitä tukiperheen hakemiselle ovat yksinhuoltajuus, oman ajan puute, pienet läheisverkostot sekä vaikea ja raskas elämäntilanne. Tuettavan lapsen vanhemmat arvostavat, että heillä on paikka mihin antaa lapsensa turvallisin mielin. Lasten kannalta he pitävät tärkeänä sitä, että tukiperheviikonloput antavat lapselle erilaisia kokemuksia ja tärkeitä ihmissuhteita.

Tukiperhelapset (yleensä yli 3-vuotiaita) käyvät meillä tavallisesti viikonloppuisin, useimmiten kerran kuukaudessa 2 yötä. Koulujen loma-aikoina lapset ovat myös usein vähän pidempiä aikoja. Kaikki tukiperheet valmennetaan tehtäväänsä ja ainakin meillä on ollut hyvä sosiaalityöntekijöiden tuki, aina kun sitä on tarvinnut. Tukiperhetoiminta on kaikille mahdollista ehkäisevää lastensuojelutyötä.

Meillä on käynyt yli 30 tukiperhelasta. Joukkoon on mahtunut monenlaista persoonaa. Jokaiselta olemme mekin oppineet jotakin. Yhä enemmän tuettavina on myös erityislapsia. Yksi tällainen helmi oli 6-vuotias poika. Hänen erityisenä kiinnostuksen kohteenaan olivat kodinkoneet, etenkin pyykinpesukoneet. Hän muisti erityisen hyvin koneiden merkit ja niiden äänet. Siis ne äänet, mitkä kuuluvat esimerkiksi mikrosta, kun ruoka on lämmitetty. Tai pesukoneesta, kun ohjelma loppuu. En ollut tuota kyllä aikaisemmin miettinyt tai edes älynnyt, miten monenlaista merkkiääntä on maailmassa.

Perhe, jossa aikaa ja tilaa vieraalle lapselle

Nykyisessä työssäni perhekumppanina kohtaan perheitä, joista montaa auttaisi kovasti tällainen tukiperhetoiminta. Lapsilla on erityisiä haasteita ja perheet huutavat apua ongelmiinsa. Perheiltä voi puuttua tukiverkosto kokonaan tai se on niin pieni, ettei siltä saa luontaista apua lastenhoitoon. Pahimmillaan perhe väsyy kovasti, kun avunsaanti on vaikeaa. Tukiperhe toisi kaivatun huiliviikonlopun vanhemmille. Valitettavasti tukiperheitä on välillä vaikea löytää.

Tukiperhettä tarvitaan monenlaisille lapsille erilaisissa elämäntilanteissa, joten myös erilaisia tukiperheitä tarvitaan. Tukiperhe voi olla lapseton pariskunta, jo aikuiseksi omat lapsensa kasvattanut ”varamummola” tai yksinasuvan aikuisen perhe, jolla on resursseja ja halua tarjota huolenpitoa ja turvaa lapsille. Tukiperhe voi olla myös kahden vanhemman lapsiperhe tai yksinhuoltajaperhe.

Yhden määritelmän mukaan tukiperhe on tavallinen perhe, jolla on aikaa ja tilaa vieraallekin lapselle. Perheellä pitää olla kykyä vastata lapsen tarpeisiin sekä sen pitää pystyä yhteistyöhön lapsen vanhempien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Puhutaan myös kyvystä kohdata erilaisuutta. Haittaa ei ole myönteisyydestä ja avoimuudesta. Erityisen tärkeänä pidän tukiperheen joustavuutta ja sitoutuneisuutta tähän työhön.

Tukiperhe tarjoaa siis tavallisia viikonloppuja tavallisille lapsille.

Kiinnostuitko tukiperheeksi ryhtymisestä?
Käy lukemassa lisätietoa Tukiperhe-sivultamme. Sieltä löydät tukiperheyhteyshenkilöidemme yhteystiedot ympäri Suomen.