Maria Ohisalo SOScastissa: Lapsiperheköyhyys syrjäyttää, eriarvoistaa ja aiheuttaa häpeää

5.2.2019
Lastensuojelussa tapahtuu
Kati Palsanen ja Maria Ohisalo

Lasten ja perheiden välinen eriarvoisuus kasvaa. Niillä jotka pärjäävät, menee entistä paremmin, toisille perheille taas kasautuu monenlaista huono-osaisuutta. Köyhyys syrjäyttää monin tavoin asioista, jotka keskituloisille voivat olla arkipäivää.

Mitä köyhyydestä pitäisi ymmärtää? Miten lasten välistä eriarvoisuutta voitaisiin ehkäistä? Mitä rahasta pitäisi lapsille opettaa? SOS-Lapsikylän podcastin eli SOScastin uusimmassa jaksossa lapsiperheköyhyydestä keskustelevat SOS-Lapsikylän Kati Palsanen ja Y-Säätiön köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.

Köyhyydessä ei ole kyse vain rahasta

Ajattelemme, että kaikilla suomalaisilla on samanlaiset mahdollisuudet, jos vain on reipas ja ahkera. Huono-osaisuuden ja köyhyyden ilmiöön liittyy silti periytyvyys.

”Toki kaikilla on esimerkiksi oikeus maksuttomaan koulutukseen, mutta meille on jaettu erilaiset pelikorttipakat. Jos perheessä on käytetty toimeentulotukea, on myös lapsilla suurempi riski käyttää sitä. Lähtökohdat ja riskitekijät olisi otettava huomioon jo hyvissä ajoin ja niihin puututtava. Ei ole kyse ihmisistä jotka menevät syrjään, vaan pahimmillaan yhteiskunta syrjäyttää heidät”, sanoo Ohisalo.

Köyhyys on monisyinen ongelma, jossa kaikkia ihmisiä ei voida laittaa samaan muottiin. Erittäin vaikeisiin elämäntilanteisiin liittyy usein niukan rahatilanteen lisäksi mielenterveys- ja muita terveysongelmia. Lisäksi kun rahaa ei ole, koko elämänpiiri kaventuu. Voinko kutsua ketään käymään? Tai lähteä itse vaikka kahville?

”500 euroa on ihan eri summa sellaiselle ihmiselle, jolla on hyvät sosiaaliset suhteet eikä velkoja tai sairauksia kuin niillä, joilla on terveysongelmia, velkataakkaa eikä sosiaalisia suhteita. Köyhyydessä on kyse monisyisemmästä asiasta kuin pelkästä taloudellisesta aspektista”, sanoo Ohisalo.

Kansalaiset pakotetaan kulutuskeskeisyyteen

Köyhyystutkija harmittelee sitä, kuinka paljon nykypäivänä keskitytään kuluttamiseen. Köyhyyttä pidetään häpeällisenä asiana, vaikka todellisuudessa moni meistä on elänyt elämässään jonkinlaisessa niukkuudessa.

”Lapset vertailevat tavaroitaan keskenään. Jopa lasten älykkyyttä voidaan arvioida sen mukaan, millaisia tavaroita heillä on! Niin kauan kuin vanhemmat ovat valmiita ostamaan sen vielä hienomman lahjan kaverin syntymäpäiväjuhliin olemme kierteessä, jossa jokainen on pakotettu osallistumaan kulutuskeskeiseen elämään.”

SOS-Lapsikylän SOScast-nimisessä podcast-sarjassa kehitysjohtaja Kati Palsanen keskustelee yhteiskunnallisten vaikuttajien kanssa lasten ja perheiden hyvinvointiin liittyvistä teemoista. 

Mitä köyhyydestä pitäisi ymmärtää? Miten lasten välistä eriarvoisuutta voitaisiin ehkäistä? SOScastin uusimmassa jaksossa lapsiperheköyhyydestä keskustelevat SOS-Lapsikylän Kati Palsanen ja Y-Säätiön köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.