Räjähditkö lapselle? – Maaret Kallio neuvoo SOScastissa mitä tehdä, kun pinna palaa

12.8.2018
SOScast
Kati Palsanen ja Maaret Kallio sylissään koira istuvat studiossa

Vanhempi muistuttaa lasta kymmenettä kertaa roskien viennistä, mutta mitään ei tapahdu. Monella menee tässä kohtaa hermot ja suusta saattaa lipsahtaa huudon seassa muutama ärräpääkin. Mitä tehdä, kun hihat palavat? Millaista on lempeä vanhemmuus ja miten se vaikuttaa lapsiin? Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio keskustelee SOScastin 11. jaksossa Kati Palsasen kanssa lempeän vanhemmuuden vaikutuksista lapsiin.

”Jos on täydellinen vanhempi, mitä lapset silloin oppivat epätäydellisyydestä? Epätäydellisyys on osa meitä kaikkia. Omaa aviokriisiään ei tietenkään kannata tuoda lapsen käsiteltäväksi, mutta monissa tilanteissa voi sanoa, ettei osaa tai pyytää anteeksi, jos hermot menivät. Jos vanhemmalla on ongelmia lapsen kanssa, voidaan yhdessä miettiä, mikä auttaisi tilanteeseen. Toki vanhemman on aina säilytettävä vastuu ja johtajan rooli”, Maaret Kallio toteaa.

Lempeä vanhemmuus ei ole täydellisiä suorituksia, vaan ongelmiin palaamista ja niiden käsittelyä.

”Olennaista ei ole se, että ymmärtää toista täydellisesti. Tärkeintä on, että huomataan, milloin asiat menevät pieleen ja miten haasteiden kanssa tullaan toimeen”, Kallio muistuttaa.

Miten toimia haastavasti käyttäytyvän lapsen kanssa, ja miten sietää omaa epätäydellisyyttään? Entä miksi näkymättömät lapset on tärkeä huomioida? Kuuntele Maaret Kallion haastattelu SOScastista!

SOScastissa - Maaret Kallio
”Tutkimusten pohjalta tiedetään, että lapset toivovat eniten aikaa vanhempiensa kanssa. Se on pysäyttävää. Lasten toiveet ajanvietosta ovat yleensä aika kohtuullisia: saunomista, pelaamista tai kävelylenkkejä yhdessä”, Kallio toteaa.