Odottava äiti toivoo parempaa tulevaisuutta lapsilleen

"Haluaisin uskoa, että elämme ohimenevää vaihetta, josta voisin kertoa vain tarinoita lapselleni hänen kasvaessaan", toteaa odottava äiti piiritetyssä Aleppon kaupungissa. Tilanne on kaupungissa katastrofaalinen ja lapset kärsivät sanoinkuvaamattomasti.

– Ennen sotaa asuimme Aleppon kaakkoisosassa. Meidän piti kuitenkin jättää kotimme konfliktien alkaessa, ja asuimme neljä vuotta kaupungin itäosassa. Jouduimme kymmeneksi päiväksi keskelle tulitaisteluja, ja pelkäsin menettäväni lapseni. Kuukausi sitten olojen käytyä yhä vaarallisemmiksi, meidän oli jätettävä kotimme jälleen, kertoo odottava äiti elämästään piiritetyssä Aleppossa.

Hän on joutunut perheineen etsimään väliaikaista suojaa levottomuuksien keskellä. 

"En unohda koskaan sitä hetkeä, kun näin ihmisten juoksevan kaduilla lapset sylissään. Perheemme juoksi suojaan läheiseen puistoon, ja odotimme puun alla kolme kokonaista päivää. Se oli elämäni pisin aika." 

Tämän jälkeen perhe pääsi SOS-lapsikyläjärjestön tilapäiseen turvapaikkaan Aleppon lounaisosaan. 

"Se on ollut parasta, mitä perheellemme on tapahtunut näiden kauheuksien keskellä."

Pelko estää sairaalaan hakeutumisen

Ennen sodan alkamista raskaana olevat naiset saivat kaiken tarvittavan lääkinnällisen tuen. Tällä hetkellä se ei ole kuitenkaan mahdollista, ja monet pelkäävät sairaalakäyntejä pommitusten vuoksi.

"Ensimmäisen lapseni synnytys oli yhtä tuskaa, sillä alituiset pommitukset piinasivat sairaalan ympäristöä. Jouduimme jättämään sairaalan välittömästi synnytyksen jälkeen, ja minua hirvittää yhä ajatella noita hetkiä."

SOS-lapsikyläjärjestö on järjestänyt Aleppon alueella tilaisuuksia pienten lasten äideille. Tilaisuuksissa on kerrottu rintaruokinnasta, hygieniasta ja annettu terveystietoa.

SOS-tiimi jakaa alueella myös äitiyspakkauksia, jotka sisältävät muun muassa vaippoja, vilttejä ja vaatteita. Tavoitteena on auttaa 2 000 äitiä ja yli 1 000 alle 2-vuotiasta lasta.  

"Tällä hetkellä isoin pelkoni on joutua muuttamaan jälleen. Asun SOS-lapsikylän tilapäisessä turvapaikassa, mutta tilanteet voivat muuttua äkisti. Olen myös huolissani, miten saan pidettyä pian syntyvän lapseni lämpimänä kylminä talviöinä." 

"Toivon, että tilanne muuttuisi jälleen turvallisemmaksi ennen lapseni syntymää. Haluaisin uskoa, että elämme tällä hetkellä vaihetta, josta voisin kertoa vain tarinoita lapseni vartuttua. Toivottavasti hän ei tule koskaan kohtaamaan tällaisia kauheuksia."

Syyrian sota on yksi suurimmista humanitaarisista kriiseistä

Syyrian sota alkoi vuonna 2011, mistä lähtien Syyrian hallitus on yrittänyt väkivalloin tukahduttaa laajaa kansannousua. Kansannousu liittyy muissakin arabimaissa syntyneeseen kuohuntaan, jossa kansa vaati demokratiaa itsevaltaisten hallitusten tilalle.

Laajamittaiseksi sisällissodaksi ja humanitaariseksi katastrofiksi kärjistyneessä konfliktissa on saanut surmansa jo yli 250 000 ihmistä. Lisäksi miljoonat syyrialaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja lähteneet maasta sotaa pakoon.

Syyrian sodassa on mukana monia osapuolia alueellisine ja kansainvälisine tukijoineen, ja siksi rauhan saaminen alueelle on hyvin vaikeaa. Monet sotaan osallistuvat ryhmittymät haluavat rauhaa sotilaallisella ratkaisulla, eivätkä ole valmiita kompromisseihin. Poliittisen ratkaisun suhteen ollaan toistaiseksi umpikujassa. Edes yhteinen näkemys terroristijärjestö Isisin tuhoamisesta ei ole yhdistänyt Syyrian sodan osapuolia.

Käsillä on eräs suurimmista humanitaarisista kriiseistä. Tilanne sodan runtelemassa Aleppon kaupungissa Syyriassa on tällä hetkellä katastrofaalinen. Kaupungissa asuu YK:n arvion mukaan noin 100 000 lasta. Kuluneet viisi vuotta ovat olleet lapsille äärettömän raskaita. Perheet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja ajautuneet köyhyyteen menetettyään elinkeinonsa. Lasten oikeuksia loukataan jatkuvasti: lapsia muun muassa värvätään aseellisiin ryhmiin, ja pakotetaan työntekoon ja avioliittoon. Aleppossa on jatkuva pula puhtaasta vedestä, ruuasta ja lääkkeistä. Sodassa on tähän saakka kuollut yli 14 000 lasta.

SOS-Lapsikylä pysyy Aleppossa ja auttaa

SOS-lapsikyläjärjestö on yksi harvoista avustusjärjestöistä, joka auttaa lapsia ja perheitä Syyrian konfliktialueilla. SOS-lapsikyläjärjestö auttaa ihmisiä tarjoamalla heille:puhdasta vettä

  • ruokaa
  • vaatteita
  • hygieniatarvikkeita
  • äidinmaidonkorvikkeita
  • vaippoja

SOS-lapsikyläjärjestö on avaamassa lapsiystävällisiä tiloja, sekä tarjoaa terveydenhuoltopalveluja lapsille ja perheille. Lisäksi Syyrian SOS-lapsikyläjärjestö on avaamassa kolme väliaikaista koulua väkivaltaisuuksien vuoksi suljettujen tilalle. Valmistelut talvivaatteiden jakamiseksi lapsille ja perheille alkavat pian.

Teksti: Teksti: Kansainvälisen materiaalin pohjalta editoinut Niko-Pekka Matilainen

 

Tee lahjoitus jo tänään!

Lahjoituksen voi tehdä tilisiirtona seuraavilla tiedoilla:

Saaja: SOS-lapsikyläsäätiö
Tilinumero: Nordea FI27 2386 1800 0100 66
Viitenumero: 2228
Lue lisää: www.sos-lapsikyla.fi/syyria