Nuoret nousevat Kansallisteatterin lavalle

Toukokuussa Kansallisteatterissa saa ensi-iltansa ainutlaatuinen näytelmä Kaikki edessä. Se on nuorten yhdessä ammattilaisten kanssa luoma musiikkipitoinen näytelmä ja nuoret myös esiintyvät lavalla konkareiden rinnalla. Suurin osa nuorista on kodin ulkopuolelle sijoitettuja, neljä heistä asuu SOS-lapsikylässä.

Projekti käynnistyi kolme vuotta sitten, jolloin näyttelijä Kaisa Leppänen ja ohjaaja Satu Linnapuomi alkoivat koota kahdeksan ammattilaisen työryhmää ja hakea rahoitusta. Kun apurahoitus oli kunnossa, Leppänen otti yhteyttä nuorisokoteihin löytääkseen sopivia nuoria. Mukaan valikoitui noin parikymmentä 12–19-vuotiasta.

– Halusin mukaan produktioon juuri sen takia, etten ollut harrastanut teatteria aikaisemmin. Olen kuitenkin halunnut aina esiintyä ja nyt siihen tuli tilaisuus. Oli myös sellainen olo, että kaipasin uutta harrastusta ja uusia ihmisiä ympärilleni, kertoo 15-vuotias Jemina Hyvönen, joka asuu Tapiolan lapsikylässä.

– Aloitimme työpajatyöskentelyn viime vuoden alussa. Ryhmäytyminen vei oman aikansa, samoin ilmaisullisten taitojen omaksuminen. Nuoret olivat alkuvaiheessa täysin eri pisteissä ilmaisunsa kanssa, toiset olivat rohkeita ja ulospäinsuuntautuneita, toisille jo se, että uskalsi olla piiloutumatta otsatukan taakse, oli voitto, Kaisa Leppänen kertoo.

Tekstiä ryhmä työsti yhdessä. He juttelivat siitä, mistä näytelmän pitäisi kertoa. Dramaturgi Eira Virekoski myös haastatteli nuoria. Työryhmä tapasi kerran viikossa ja lisäksi he kokoontuivat pari kertaa yhteisille leireille

– Harjoittelu on ollut tosi tiivistä ja välillä draamaa täynnä. Nuoret eivät ehkä tähän ryhtyessään ymmärtäneet, kuinka paljon harjoittelua näytelmä vaatii. Mutta he ovat hienosti skarpanneet ja venyneet. Puolentoista vuoden aikana nuoriin on syntynyt luottamuksellinen suhde ja projektista on tullut itsellekin valtavan läheinen. Kaikki nuoret ovat meille tosi rakkaita. Eräs nuori sanoi, että tämä ryhmä on hänelle vähän niin kuin perhe, Leppänen kertoo.

– Meillä on ollut tosi hyvä ilmapiiri ja porukka suhtautuu näytelmään varsinkin nyt loppuvaiheessa todella vakavasti. Kaikki pitävät tätä tosi tärkeänä, Hyvönen sanoo.

Ensi-ilta Kansallisteatterin Omapohjassa on 18.5. ja esitykset jatkuvat toukokuun loppuun. Syksyllä näytelmä lähtee ammattilaisten voimin kiertämään nuorisokoteja.

– Nyt fiilikset ovat tosi hyvät ja luottavaiset, vaikka välillä ilmapiiri oli aika kaoottinen. Uskon, ja luotan, että näytelmästä tulee tosi hieno. Ihailen nuorten rohkeutta ja heittäytymiskykyä. Aina joku ylittää itsensä, Leppänen kehuu.

Esitykset ja liput:http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/kaikki-edessa/