Lapsikylät varautuvat luonnonkatastrofeihin

SOS-lapsikylät selvisivät vahingoitta Meksikon maanjäristyksestä sekä Irma- ja Maria-hurrikaaneista.

Karibian alueen ja Meksikon SOS-lapsikylät ovat varautuneet hyvin erilaisiin luonnonmullistuksiin. Voimakkaimman myrskyluokituksen saaneen hurrikaani Irman varalta SOS-lapsikyläjärjestöt Haitilla, Dominikaanisessa tasavallassa ja Yhdysvalloissa tekivät mittavia varotoimenpiteitä.

Hurrikaanin reitille osuvat SOS-lapsikylät suojasivat perheiden talot ja varasivat runsaasti ruokaa, vettä ja perustarvikkeita. Järjestöt tekivät myös yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa.

Hirmumyrskyihin on varauduttu erityisesti lokakuussa 2016 Haitille iskeneen hurrikaani Matthew’n jälkeen. Tilanne on silti monissa maissa erittäin vaikea, sillä luonnonkatastrofien tuhojen korjaaminen kestää kauan. Vaikkei henkilövahinkoja tulisikaan, ovat maat hyvin hauraita, sillä monet perheet ovat menettäneet kotinsa ja omaisuutensa jo edellisen katastrofin iskettyä.

Kaikille SOS-lapsikylissä asuville lapsille, perheille ja työntekijöille on annettu selkeät toimintaohjeet katastrofin varalta. Esimerkiksi Haitin Cap-Haïtienin SOS-lapsikylä oli varautunut tarjoamaan väliaikaista suojaa tarpeen vaatiessa. Lisäksi USA:n SOS-lapsikyläjärjestö valmistautui paikallisten viranomaisten suosituksesta evakuoimaan Broward Countyn SOS-lapsikylän Floridassa.

Pitkäjänteistä apua

Hirmumyrskyt eivät ole ainoita luonnonmullistuksia, jotka vaikuttavat SOS-lapsikylien elämään. Syksyllä 2017 Meksikoon iskeneen voimakkaan maanjäristyksen jälkeen SOS-lapsikyläjärjestö lähetti helpottavia uutisia: kaikkien maan lapsikylien lapset ja nuoret sekä henkilökunta olivat selvinneet vahingoittumattomina, eikä kylille koitunut järistyksestä vahinkoa.

Meksikossa, Haitilla ja Dominikaanisessa tasavallassa jälleenrakentaminen ja tuhoista toipuminen kestävät vuosikausia. Koska SOS-lapsikyläjärjestö toimii yli 130 maassa ympäri maailman, järjestö on usein paikalla jo katastrofin sattuessa ja on valmiina tarjoamaan apuaan nopeasti. Katastrofin ollessa ohi monet
muut avustusjärjestöt lähtevät pois, mutta SOS-lapsikyläjärjestö jatkaa pitkäjänteistä työtään alueella.

Perheet takaisin yhteen

SOS-lapsikyläjärjestö on myös varautunut ottamaan vastaan katastrofeissa yksin jääneitä lapsia ja majoittamaan heidät väliaikaisiin tiloihin. Lisäksi järjestö auttaa yksinäisiä lapsia löytämään vanhempansa katastrofien jälkeen. Vanhempansa kokonaan menettäneet lapset voivat saada uuden kodin SOS-lapsikylästä.

"Emme tienneet kahteen kuukauteen missä lapsemme olivat. Kysyimme apua poliisilta, mutta meille sanottiin, että emme näkisi lapsiamme enää koskaan. Eräänä päivänä viranomaisilta tuli kuitenkin tieto, että lapsemme oli lähetetty SOS-lapsikylään", kertoo eräs maanjäristyksessä tyttärensä kadottanut isä Haitilta.

"SOS-lapsikylässä näin, miten hyvää huolta lapsista pidettiin. Lapsikylä-äidit kertoivat, kuinka he olivat tehneet kaikkensa pitääkseen lapset kunnossa. En ikinä unohda, millaista apua heiltä saimme.

Teksti: Tiina Tuominen
Kartta: Pauliina Mäkelä

Parhaiten autat Karibian ja Meksikon alueen lapsia ottamalla kummilapsen.

Lue lisää: www.sos-lapsikyla.fi/kummiksi