Futis yhdistää nuoria ympäri pallon

Football For Friendship -matkalla Pietarissa lapset pääsivät pelaamaan jalkapalloa ja tekemään omaa lehteä.

Kahdelle SOS-Lapsikylässä asuvalle pojalle avautui viime kesänä ainutlaatuinen mahdollisuus, kun he pääsivät mukaan kansainväliseen Football For Friendship -tapahtumaan Pietariin.

Kyseessä on venäläisen Gazprom-öljyjätin sponsoroima kansainvälinen sosiaaliohjelma, jonka arvoihin kuuluvat rauha, yhdenvertaisuus ja terveet elämäntavat.

Jatkuvasti kasvanut tapahtuma järjestettiin viime kesänä jo viidennen kerran. Tapahtumaan kokoontui yli 1000 lasta, nuorta ja aikuista kaikkiaan 64 eri maasta, mikä on tapahtuman kaikkien aikojen ennätys. SOS-lapsikylien nuoria paikalla oli Suomesta, Virosta ja Bulgariasta.

Tytöt ja pojat eri maista osallistuvat ohjelman puitteissa vuosittaiseen lasten foorumiin, kansainväliseen katujalkapalloturnaukseen sekä viettävät yhdessä kansainvälistä Jalkapallon ja ystävyyden päivää. Ohjelman kansainvälisenä lähettiläänä toimii legendaarinen jalkapalloilija Franz Beckenbauer.

Hyvällä lohkaisulla venäläiseen uutislähetykseen

Tapahtumassa oli tarkoituksena sekä pelata jalkapalloa että tehdä päivittäin omaa lehteä. Toinen mukaan lähteneistä pojista pääsi pelaamaan ja toinen toimitti lehteä tapahtuman ajan.

"On hienoa, että nuorille haluttiin tarjota tällainen mahdollisuus. Pojat tutustuivat matkalla muiden maiden nuoriin. Ohjelmaa oli joka päivä iltaan saakka: toimittiin yhdessä, leikittiin, ryhmäydyttiin ja keskusteltiin", iloitsee mukana ollut Tampereen lapsikylän johtaja Jukka Kotkavuori.

Hienoimpia hetkiä Kotkavuoren mukaan oli, kun englantilainen entinen ammattilaisjalkapalloilija Stan Collymore peluutti nuoria Talvipalatsin aukiolla Pietarissa.

"Toinen nuoristamme pääsi jopa paikallisen uutiskanavan lähetykseen, kun osasi oikeassa kohdassa sanoa Collymoren olevan maailman paras jalkapalloilija", Kotkavuori nauraa.

Huipennuksena MM-kisojen esikisat

Paikan päällä nuorista muodostettiin kahdeksan joukkuetta, joissa kussakin oli kahdeksan pelaajaa eri maista. Joukkueet pelasivat toisiaan vastaan ja joka päivä tehtiin uusi lehti ”Daily Newspaper for Real Friends”, jossa kerrattiin päivän tapahtumia.

Lehteä reissun aikana toimittanut suomalaispoika kertoo:

"Koko ryhmä lähti hotellilta klo 8.45. Projektin uusi päivä alkoi. Matkalla näimme paljon vanhoja taloja, jotka oli maalattu ja koristeltu hienoilla väreillä ja kuvioilla. Pietari on kaunis vanha kaupunki upeine teineen, rakennuksineen ja näkymineen. Pietarissa voi nähdä paljon upeita kirkkoja ja katedraaleja. Päästyämme areenalle satoi niin kovasti, että jouduimme odottamaan hetken bussissa ennen sisälle pääsyä. Avausseremonia pidettiin areenalla. Seremoniassa meille kerrottiin säännöt ja tutustuimme muihin joukkueisiin, joukkueenjohtajiin ja valmentajiin. Aulassa saimme oman joukkueemme lipun ja sloganin. Meidän sloganimme oli ”Vihreä joukkue on unelmajoukkue”. Joukkueessani oli ihmisiä ympäri maailmaa: Romaniasta, Japanista, Suomesta ja Vietnamista. Oli todella mielenkiintoista päästä osallistumaan Football For Friendship -tapahtumaan."

Tapahtuma huipentui siihen, että pojat pääsivät katsomaan Confederations Cupin loppuottelua Saksa–Chile.

"Pelaamassa oli maailman parhaita jalkapalloilijoita. Vaikka näimmekin heitä vain kaukaa, oli se kaikille hieno elämys, kuvaa Kotkavuori.

Teksti: Tiina Tuominen
Kuva: Football for Friendship