***

Päädyin muutamaksi kuukaudeksi sijaistamaan lastensuojelujohtajaa SOS-lapsikyläjärjestön aluetoimistoon Länsi-Afrikkaan. Unohtumaton kokemus suurten kontrastien Dakarissa. Näin upeat uudisrakennukset ja hökkelikylät rinnakkain, ylettömän ystävällisyyden ja hyödyntavoittelun peräkkäin, huikean valtameren rannan ja kaameat roskakasat samassa kuvassa, kalliin luksusauton ja kerjäläispoikaporukan sulassa sovussa.

Opin myös lämpimän ilmaston ja runsaan hedelmä- ja vihannestarjonnan takaa pilkistävät luonnonkatastrofit parantumattomine tauteineen. Jotain jäi mieleen myös kolonialismin läsnäolosta, värikkäistä perjantaiasuista, korruptiosta ja mukaansatempaavasta musiikista.

Päällimmäiseksi jäi mainio kokemus Beninin SOS-lapsikylän koulussa Abomey-Calavissa. Pääsin tutustumaan taidepainotteiseen opinahjoon, jossa kuulin hienoja musiikkiesityksiä ja näin upeita taideteoksia. Lopuksi keskusteltiin porukalla isossa kokoushuoneessa. Yhtäkkiä huoneeseen marssitettiin kuusi 9-12-vuotiasta lasta. Kiusaannuin luonnollisesti siitä, että heidän torstaipäiväänsä häiritään vierailullani.

Epämukava oloni kääntyikin nopeasti päälaelleen, kun lapset saivat esittää kysymyksiä vieraalleen. Valmistauduin mielessäni jo kertomaan kuinka pakkasessakin voi selviytyä hengissä. Ensimmäinen kysymys kuitenkin yllätti täysin: ”Mitä teet lasten oikeuksien edistämiseksi?” Jatkokaan ei tuonut helpotusta: ”Mikä on vierailusi tarkoitus? Minkälaista yhteistyötä voitaisiin rakentaa Beninin ja Suomen lapsikylissä asuvien lasten välille?”

***

Viisi kuukautta Senegalissa opetti ainakin sen etten ymmärrä vieläkään juuri mitään. Mitä enemmän tiedän sitä vähemmän tajuan. Ja toisaalta: tiedon ja tuskastumisen yhteys on turhankin selvä. Tutun lauluntekijän sanoin ”olen vasta alkamassa - tulen aina olemaan”. Kuvittelin ymmärtäväni enemmän mutta olenkin vain enemmän ymmälläni. Ehkä hyvä niin.

***

Seuraavien vuosien aikana Saharan eteläpuolisesta Afrikasta lähtee miljoonia ihmisiä etsimään parempaa elämää pohjoisesta. Eikä tämä ole enää edes uutinen. Pieni eurooppalainen maailmamme tulee horjutetuksi.

Siitä voidaan olla täysin varmoja.